С билки и песни на Еньовден

18:20, 24 юни 20 / Култура 25 1704 Шрифт:
Мануела Алексова Редактор: Мануела Алексова

Щандове с ароматни и лековити билки, билков ароматен чай, стари занаяти, интересни обичаи – всичко това радваше силистренци  в Дунавския парк, днес на Еньовден. Таланти от различни поколения  пяха и танцуваха за здраве и късмет. Представено бе и ревю на народни носии от добруджанския край.

Днес беше  празникът на билките и денят, в който тяхната лековита сила е най-голяма. Организатори на тържеството за пета година бе  дирекция "Хуманитарни дейности", отдел "Култура" при Община Силистра с партньори   Регионален исторически музей - Силистра, Регионална библиотека "Партений Павлович"- Силистра и народни читалища от общината.

За пръв път в празника се включиха  и ученици-членове на учебна компания "Аромат на здраве" и полагащи грижи за "билкова аптека под небето" от Професионална земеделска гимназия "Добруджа" - Силистра, с директор Пламен Славов. Учебната компания, която се грижи за билковата аптека е създадена по Програмата "Учебна компания" на Фондация "Джуниър Ачийвмънт", с която училището работи от 2 години. Ръководител на учебната компания и преподавател по билкарство е г-жа Галина Даскалова.

Събитието е без аналог в област Силистра и традиционно се радва на голям интерес от жители и гости. Приветствие към всички поднесе кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов с пожелание всички да открие 77 и половина лековити билки с думите: „Като има билки има здраве“.

Регионална библиотека "Партений Павлович" - Силистра също се включи в празника с материали от фондовете на библиотеката, свързани с билките, билколечението и традициите на Еньовден. Библиотекарки, облечени в народни носии,  предлагаха на желаещите да разгледат и прочетат материали от представената колекция на библиотеката.

Участници в програмата бяха „от мало до големо“ ДФФ "Добруджанче", Фолклорна група "Добруджа" и Смесен хор "Седянка" към НЧ "Доростол-1870" - гр. Силистра, НЧ " Дочо Михайлов 1906" - с. Бабук, НЧ " Светлина 1906" - с. Смилец, НЧ "Възраждане-1940" - с. Сребърна, НЧ "Иван Вазов 1941" - с. Срацимир, НЧ "Ламбриново-2013" - с.  Ламбриново

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама