8 двойки с репродуктивни проблеми са подпомогнати от Община Силистра

14:00, 14 яну 22 25 1434 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

През изминалата година Община Силистра е подпомогнала осем семейства и двойки с репродуктивни проблеми. Размерът на предоставената финансова подкрепа за 2021 г. възлиза на 7 424,12 лв, съобщиха от общината. 

Размерът на помощта, която се отпуска на едно семейство/една двойка за финансово подпомагане се определя индивидуално и е в размер до размера на представените разходооправдателни документи, но не повече от 1000 лв. 

За 2022 година, в Бюджета на Община Силистра са предвидени средства в размер на 10 000 лв. за подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми.

От 2013 година Община Силистра подпомага финансово семейства и двойки с репродуктивни проблеми. Това се случва със средства, предвидени в Бюджета на Общината, в съответствие с Правилник за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми на територията на община Силистра, приет от Общински съвет - Силистра. Средствата, предвидени за финансовото подпомагане на процедурите се гласуват всяка календарна година с Бюджета на Община Силистра, по предложение на Кмета на общината.

Документите за финансовото подпомагане на процедурите по Правилника за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми на територията на община Силистра се разглеждат от Комисия в състав от 9 души, сформирана със Заповед на Кмета на община Силистра, която включва Председател - зам.-кмет „Хуманитарни дейности“ при Община Силистра, Секретар - представител на Дирекция „Хуманитарни дейности“ при Община Силистра и членове - представители на Дирекция „ХД“ при Община Силистра; общински съветници, представител на Фондация „Искам бебе“ за гр. Силистра, специалист АГ, юрист.

Основна задача на Комисията е да разглежда и дава персонално решение, въз основа на комплексна оценка по всяко заявление за финансово подпомагане на български граждани (семейства и двойки), живущи на територията на Община Силистра за извършване на дейности по асистирана репродукция или безплодие, лечимо преди всички с методите на APT и по-конкретно чрез ин-витро оплождане.

През 2021 години са проведени 5 заседания на Комисията за разглеждане на заявления от семейства и двойки с репродуктивни проблеми. 

С Правилника за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми на територията на община Силистра и необходимите документи за кандидатстване, всеки желаещ може да се запознае на електронните страници на Община Силистра и Общински съвет Силистра в раздел „Правилници“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама