Откриха STEM център за природни науки в Силистра

10:30, 15 мар 22 25 2056 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

STEM център за природни науки, изследвания и иновации, с дигитална и експериментална лаборатория вече осигурява на учениците от ЕГ „Пейо Яворов“ в Силистра съвременна учебна среда за изучаване на природни науки чрез правене и преживяване. Проектът на стойност 220 000 лв. е реализиран по НП „Изграждане на училищна STEM среда“.

Центърът беше открит на официална церемония в присъствието на кмета на града д-р Юлиян Найденов, началника на РУО – Силистра Габриела Миткова, както и много гости и приятели на училището.

В приветственото си слово директорът на Езикова гимназия Магдалена Атанасова заяви, че с новата STEM среда училището предлага на учениците една модерна, реална и привлекателна учебна среда, каквато гимназистите заслужават и от каквато имат нужда, за да разгърнат своите творчески способности именно когато са във възрастта, в която „не знаят, но търсят, в която се колебаят, но дирят пътя, по който да вървят“. „Благодарение на STEM центъра нашите ученици ще могат да гледат природата в очите, да докосват света, да влизат в него, да се провокират взаимно, и така ще поискат да знаят повече, ще поискат да опитват“, каза още тя.

На събитието се роди и една новина. Кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов обяви, че вече се работи по създаването на IT център в сградата на бившето общежитие в града.

Веднага след приветствените думи ученици от 11. клас с помощта на своите преподаватели Латинка Димитрова и Петя Генчева имаха възможност да демонстрират пред гостите своите първи практически изследвания по химия и физика в новите лаборатории.

Дигитални и бинокулярни микроскопи, интерактивни тъч дисплеи, Chromecast устройства и устройства, съвместими с приложенията за виртуална и добавена реалност, 3D принтер, видео и звукозаписна техника за заснемане на ученическите проекти, лабораторни уреди и комплекти по химия и физика са само част от обзавеждането на изцяло преобразените в модерни творчески пространства обикновени класни стаи на третия етаж на училището.

Експерименталната лаборатория е с капацитет от 54 места, което позволява едновременното ѝ използване от две паралелки. Пространството се групира в 4 функционални зони - за лабораторни експерименти, за обмен на идеи и учене чрез сътрудничество, за взаимодействие чрез технологии и за презентиране. Дигиталната лаборатория разполага с 26 места, като в нея са обособени зони за интерактивно представяне на проекти и сътрудничество, за създаване на дигитално съдържание и работа в екип, зона за самостоятелно учене, както и видео и звукозаписно студио за създаване на обучителни ресурси за връстници, видеорепортажи, интервюта, уроци с цел споделяне на добри практики и самоусъвършенстване.

Чрез дизайн мислене, включващо проблемно-базирано образование по природните науки, STEM центърът ще насърчава както индивидуалното, самовглъбено учене, така и екипното - социалното и емоционалното учене. На учениците ще бъдат предложени по-предизвикателни, по-автентични и с по-висок порядък учебни изживявания чрез разширени възможности за проучвания, научни експерименти, учене чрез преживяване, създаване на инструменти и продукти, последващо осмисляне чрез рефлексия, подобрения и представяне пред аудитория.

STEM центърът ще осигури възможност на ЕГ „Пейо Яворов“ да включи в учебното съдържание по отделните дисциплини глобалното образование, обвързано с целите за устойчиво развитие. Така бъдещите проектите, които ще бъдат реализирани от учениците, ще могат да прераснат в трансдисциплинарно и интердисциплинарно обучение, а децата ще бъдат въвлечени в активна роля при изследване на проблеми, включващи познания в повече научни области, които ще разширят кръгозора им и ще им създава увереност, че могат да участват пълноценно в глобални процеси като граждани на света, съобщиха от общината. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама