Младо момче от Силистра представи България на престижно научно изложение

11:51, 19 авг 22 25 2679 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В края на месец юли в румънския град Сучава се проведе Европейско младежко научно изложение EXPO- Science Europe 22. По време на него млади хора не само от Европа, а от Корея, Мексико, Непал и др. представиха свои проекти с висока научна стойност в различни сфери.

Честта да представи България на този престижен форум имаше възпитаникът на ОДК Силистра Мохаммад - Мурад Рашад Халвани, благодарение на отличното си представяне на Националния конкурс „Млади таланти”, проведен през април в София. По време на изложението на специален щанд Мурад имаше възможността да презентира свои тригодишни проучвания на биоразнообразието и в частност на зоопланктона в езерото Сребърна и блатото Малък Преславец. Изложението няма състезателен характер, а идеята му е да мотивира младите хора да се занимават с научни изследвания. Всички участници са отличени с почетни грамоти и медали.

Програмата на изложението е включвала различни занимания за младите хора - среща със специалисти от ЦЕРН, посещения на Астрономическа обсерватория и културно-исторически забележителности в града и региона. За участниците са организирани образователни игри с различна насоченост - дебати „Да говорим за наука”, игра „Открий съкровището”, която отборът на Мурад е спечелил и др. Домакин на изложението е Университетът „Щефан чел Маре”, като младите хора са се запознали с лабораториите и специализираните кабинети оборудвани с изключително модерна и съвременна техника и апаратура.

В началото на месец септември Мурад е поканен да представи друг свой научен проект на Международен конгрес на Карпато - Балканската геоложка асоциация, съобщиха от Община Силистра.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама