Отбелязваме годишнина от атентата на гара Буново

07:30, 09 мар 20 25 2534 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На днешния ден пред паметника на жп гара Буново ще бъде отбелязана 35-ата годишнина от кървавия атентат във вагона за майки с деца.

Ще бъде почетена паметта на невинните жертви: Георги Цветанов (на 12 години), Стефан Атанасов (на 13 години), Райна Бозукова (на 64 години), Яворка Петрова (на 38 години), Емил Николов (на 40 години), Николай Генков (на 64 години), Стилиян Иванов (на 60 години), предаде БГНЕС.

Това е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. Извършен е на 9 март 1985 г. с взривно устройство, поставено във вагона за майки с деца на влака Бургас - София. Същият ден избухва взрив и в кафе-сладкарницата на хотел "Сливен" в град Сливен.

Бомбата е с часовников механизъм, а часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела "Гълъбец" след гара Буново в посока София. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви. Влакът обаче закъснява с две минути и взривът избухва на гарата, а не в тунела, където е било планирано.

В атентата загиват 7 души - 3 деца и 4 жени. Сред жертвите са глухонеми деца, прибиращи се вкъщи. Ранени са тежко 9 души и сред тях също има 2 деца. При атентата в Сливен са ранени 14 души.

Извършители, според обвинението, са членове на протурска терористична организация, свързана с протести срещу събитията, определяни като "възродителен" процес.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама