Сливен ще произвежда цялата електроенергия, която използва

14:54, 08 сеп 22 25 2458 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

При изграждане на собствена фотоволтаична централа Община Сливен ще произвежда цялото количество електроенергия, която използва в дейността си, от възобновяеми източници. Това коментира пред журналисти кметът Стефан Радев след като днес Общинският съвет даде съгласие кметът да подпише предварителни договори за присъединяване към електроразпределителната мрежа на два обекта за производство на ел.енергия с „Електроразпределение Юг“, съобщиха от общината.

Това е важен етап от реализацията на амбициозната идея за изграждане на фотоволтаична електроцентрала за собствени нужди, чрез която Общината да намали разходите си за електроенергия.

„Още когато говорихме за възможностите, които има в тази посока, когато стартирахме с процедурата за учредяване право на строеж на общински терен за изграждане на такъв парк от инвеститор, обявихме, че нашето желание е да инвестираме средствата, които ще получим, за изграждане на собствена централа за общината. През зимата на 2022 година започнахме процедура по издаване на становище за нашите терени. Получихме това становище, заедно с проект на предварителния договор. Той предвижда изграждане на две централи за по 3,5 мегавата всяка“, каза Стефан Радев.

Тепърва предстои изготвяне на техническия проект. В зависимост от различните решения, които той предложи, ще се остойности целия проект, но по предварителни данни сумата за изграждането ще бъде от порядъка на 10-11 милиона лева. Кметът поясни, че Общината вече разполага с почти половината от тях от разпореждането с правото на строеж на другите терени. За другата част от средствата ще се проведе обществено обсъждане за поемане на дългосрочен дълг за изцяло финансиране на проекта.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама