След наводненията: Римският мост и Ягодинската пещера също са сериозно пострадали

10:04, 15 дек 21 25 2953 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Римският мост край Ягодинската пещера, както и самата пещера, са пострадали сериозно след наводненията в последните дни

Ще трябват доста средства, за да се възстанови. Римският мост е на над 300 години. В пещерата щетите са доста големи – не можем да запалим осветлението. Първо ще трябва водата да се оттече, за да видим точно какви са щетите“, разказа екскурзоводът Стефан Кукунджиев, цитиран от bTV.

Ягодинската пещера е сред най-посещаваните пещери в България. Тя е част и от 100-те национални туристически обекта. Пещерата разкрива красив подземен свят, формиран в продължение на хиляди години. В нея са представени почти всички видове пещерни образувания – драперии, сталагмити, цевични сталактити, сталактони, леопардова кожа, пещерни бисери и много други. 

Ягодинската пещера е и едно от важните места за опазване на популациите на прилепи у нас. В някои от залите ѝ се провеждат множество тържествени церемонии – в Ритуалната зала, оборудвана с олтар, много влюбени сключват брак, а в т.нар. Новогодишна зала местните спелеолози посрещат Нова година. Тази година обаче това няма да се случи. 

Припомняме, че в началото на седмицата се разбра, че след наводненията и пещерата Дяволското гърло е пострадала, като голяма част от инфраструктурата в нея е напълно унищожена. Има и големи материални щети. Отнесена е електрическата инсталацията, парапетите са разрушени, виждат се клони на над 30 метра височина, а зимуващите над 60 хиляди прилепи са напуснали пещерата.

Южна България бедства след проливните дъждове

В Смолянско все още не са се възстановили след поройните дъждове. Частично бедствено остава положението в над 70% от населените места в областта. Общините Баните и Мадан останаха без ток, аварийни екипи работят денонощно за отстраняването на аварии в над 200 села.

На много места труднодостъпният терен обаче пречи на екипите. Установени са 14 счупени стълба от електроразпределителното дружество в района. Екипите на гражданска защита също са се отзовали на десетки сигнали. Има и проблеми с водоснабдяването.

Предстои укрепването на пътя към Девин, който е пред рухване. За да се реши проблемът, трябва да се изгради над 100-метрова подпорна стена.

Единственият багер, който укрепва подпорната стена в Триград, падна във водата

Работи се и върху участъка край Широка лъка. Усложнена е обстановката край Триград, където багерът, укрепващ пътя, падна в реката. За щастие, багеристът не пострада и е в добро състояние, но трасето стана още по опасно. На практика, четири села останаха откъснати от света. 

Докато трасето към селата Жребово, Кестен, Водни пад и Триград се обезопаси, се осигурява само най-важното – вода, храна и медицинска помощ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама