През обектива: София ми е Венеция

14:00, 07 юли 20 / София 25 4932 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

Снощи София бе залята от библейски потоп. Разрази се силна гръмотевична буря и се изля проливен дъжд, на места придружен от градушка.

Как изглеждаше вечерна София: наводнени улици, подлези и метростанции, закъсали автобуси и плаващи автомобили. Владайската река преля в района на кварталите "Орландовци" и "Бенковски", а Перловската излезе от коритото си и се разля по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“.

По данни на Националния институт по метрология и хидрология на места в столицата са се излязли по 60 литра на кв. м.

Снимка: Юлиан Тодоров

Тази сутрин се разходихме по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, за да заснемем живеещите и работещите. След преливането на Перловска река всички магазини по булеварда са под вода. А автобомилите са "акостирали" по средата на улицата, като своеобразни аквариуми, които бавно се източват.

Жителите на квартал „Яворов“ часове наред ринат кал и изхвърлят кофи с вода от входовете на кооперациите, а служители от фирми за чистота изпомпват огромните гьолове, образвували се в близост до тротоарите.

Снимка: Юлиан Тодоров

Пред TOPNOVINI.BG столичани заявиха, че ще търсят обезщетение от общината, тъй като наводнението не просто е причинило куп главоболия и неприятности, а е и унищожило голяма част от собствеността им. Повечето магазинери изхвърляха съсипани от водата стоки и продукти, а щетите от потопа са за хиляди левове

По-старите софиянци разказаха, че са виждали и по-страшни наводнения, но все пак приемат за недопустимо кварталите в столицата да са под вода при всеки по-обилен валеж.

Ако допуснем, че централните части на София се наводняват заради стари отводнителни системи, които не могат да поемат голямо количество вода за кратък период от време, не е ясно защо новите и съвременни метространции и подлези се пълнят с вода до неузнаваемост.

Припомняме, че метространциите от втората линия имаха проблеми с течове и наводнения още при откриването си, но снощи достигнаха нови висини. Метростанция „НДК“ наподобяваше гледка от хорър филм, а подлеза имаше нужда от гондолиери.

Ето още кадри на последиците от снощния потоп. 

Снимки: Юлиан Тодоров

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама