Акцент на деня: Софийското море

17:30, 07 юли 20 / София 25 3679 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Улици като реки, плуващи автомобили, наводнени подлези и мазета, закъсали автобуси, метростанции под вода, квартали без електричество. Това не е сцена от филм с апокалиптичен сюжет, а българската столица след лятна буря.

Гръмотевична буря и наводнения в столицата

На сутринта картината беше кална – тонове тиня се изгребваха от служители на фирмите за чистота и собствениците на имоти, отнесени от проливната вълна автомобили пътуваха към застрахователи, а малките язовири в подлезите лека-полека изчезваха. Наводнени осъмнаха не само жилища и магазини, но и редица емблематични сгради като НДК и Театър 199.

Пред TOPNOVINI.BG столичани заявиха, че ще търсят обезщетение от общината, тъй като наводнението не просто е причинило куп главоболия и неприятности, а е и унищожило голяма част от собствеността им. По-старите жители на столицата пък разказаха, че са виждали и по-страшни наводнения, но все пак приемат за недопустимо кварталите в столицата да са под вода при всеки по-обилен валеж.

През обектива: София ми е Венеция

Сред най-разпространените шеги беше тази за "София на три морета"Истината е, че такава идея някога наистина е съществувала в главата на управниците ни. Годината е 1950, а начело на държавата е Вълко Червенков, който смята, че подобно на други европейски столици и София трябва да си има море. За целта той сериозно обмислял как да свърже града с Черно море. Първоначалният план бил река Дунав да бъде пренасочена към столицата – т.е. Искър да потече наобратно чрез система от шлюзове. А след това да се свърже със Струма. Другата връзка щяла да бъде с Марица, която пък чрез друг прокопан канал да достига до Черно море. По тези канали трябвало да плават кораби от Балтийско море, с което Дунав е свързан при Германия, да минават през „Софийското море“ и така – по Струма да достигат Бяло море, а по Марица - до Черно море. Резултатът – София на три морета!

Фандъкова: Силна буря се очаква следобед в София

Вчерашната буря обаче не трогна потребителите на социалните мрежи, които светкавично заляха интернет с иронични коментари и колажи за инфраструктурата на София:

"Любовно обяснение: Ще преплувам целия град заради теб".

"Буря се изсипа над София. "Прането", помислиха си някои... "Графа", помисли си Фандъкова".

"Софиянци, не ходете в Гърция! Вече и вие си имате море".

"Орлов и Лъвов мост бяха провъзгласени за провлаци".

"Язък за магистралите му! Дъждът ще отмие асфалта".

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама