Бивши вицепремиер и зам.-министър са в надзора на летище София

15:55, 20 апр 21 / София 25 3544 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Концесионерът на летище София - „Соф Кънект“ официално вече е единственият оператор. Това стана, след като вчера плати първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 660 милиона лева (с включен ДДС) към България. То ще постъпи директно в държавния бюджет за 2021 г. и ще подкрепи българската икономика, съобщиха от дружеството.

Концесионерът представи и своя надзорен съвет, в който влизат двама българи. 

Илияна Цанова ще председателства надзорния съвет като независим член. Тя е била вицепремиер в два служебни кабинета -  на Марин Райков и Георги Близнашки. Работила е и като заместник-изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). 

Цанова ще ръководи надзорния съвет и ще отговаря за ефективността на оперативното ръководство на летището, за спазването на добрите стандарти за корпоративно управление, поддържане на открита комуникация с всички заинтересовани страни и определяне на адекватна стратегия и съответни индикатори за успех.

Снимка: „Соф Кънект“

В състава влиза и Филип Гунев, който е бил зам.-министър на вътрешните работи в три правителства - на Пламен Орешарски, във втория кабинет на Бойко Борисов и в служебния на Огнян Герджиков. В последните години той е в управата на Антикорупционния фонд.

Гунев също е независим член в надзорния съвет, като е представен като европейски експерт по въпросите на сигурността, обществените поръчки, престъпността и корупцията. Вероятно в ролята си на такъв ще отговаря в летището.

В надзорния съвет влизат още: Тиери Део (Meridiam), Марко Росо (Meridiam), Давид Делгадо Ромеро (Meridiam), Гив Сардари (Meridiam), Кристиян Мандл (независим член, признат европейски предприемач с опит в авиацията, технологиите и финансите, който е добре известен и със своите социални предприемачески дейности) и Ралф Гафал (Летище Мюнхен).

Главният изпълнителен директор в Meridiam Тиери Део благодари на Илияна Цанова за присъединяването ѝ към проекта. Тя от своя страна подчерта, че ще приложат най-висок клас стандарти за устойчивост, които да превърнат летище София в едно модерно европейско летище. 

Концесионерът на Летище София отрече да има нарушения

От „Соф Кънект“ обявиха, че скоро ще представят публично бъдещите планове за летището, сред които първите инициативи и средносрочния инвестиционен план. Оттам посочват, че ще създадат и проектен център в града с интерактивно дигитално пространство. Целта е да се даде възможност на всички заинтересовани страни да участват в трансформацията на летището. 

За реализирането на концесионните си планове „Соф Кънект“ ще получи общо 240 млн. евро заеми от международни финансови институции за реализирането на концесията. Това включва 85 млн. евро кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), 73 милиона евро от Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) и 30 милиона евро от IFC от групата на Световната банка. Kommunalkredit Austria AG, Societe Generale и УниКредит Булбанк АД също участват във финансовия пакет.

„Соф Кънект“ е проектна компания на третия инфраструктурен фонд на Meridiam в Европа. Тя е базирана в Париж и е основен инвеститор по договора с Министерството на транспорта от лятото на 2020г. за концесията на летище София.

„Демократична България“: Стоят ли Домусчиеви зад концесионера на летище София?

Припомняме, че в началото на април правителството отложи плащането на концесионните такси за летище София за 10 години. Като мотив бяха изтъкнати щетите, които пандемията нанесе на въздушния транспорт и по молба на концесионера. Това предизвика силен отзвук от страна на някои политически сили. 

Нинова иска обединение с антисистемните партии заради летище София

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама