Институциите „превзели“ 1200 паркоместа в столицата

13:43, 17 май 21 / София 25 4174 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Над 1200 паркоместа в София са заети от държавни и общински институции. Особено критичен е проблемът в центъра, където недостигът на места за паркиране е най-сериозен, а пространството - силно ограничено. Данни за това оповести общинският съветник от „Спаси София“ Борис Бонев.

„Освен че заемат местата, институциите не плащат за това и Общината губи милиони всяка година. Проблемът е изключително сериозен поради факта, че повечето места за паркиране се намират в имоти общинска собственост и в рамките на Синя и Зелена зона. Институциите нямат нормативно основание така грубо да заграбват и ограждат общински имоти, при това без да плащат за това или да имат сключен договор с ЦГМ”, заяви Бонев.

Примерите за тази практика са много - паркингът около Министерство на икономиката, паркингът зад Министерски съвет, ВАС и ВКС, дъгата около храм-паметника „Св. Александър Невски”, където безплатно паркират служителите на Столичната община и Народното събрание, и много други.

Карта на присвоените от институции паркоместа в София може да видите тук

Общинският съветник допълни, че произволът в паркирането не само намалява паркоместата за живущите, но и косвено спомага за мръсния въздух, грозната и рушаща се градска среда и задръстванията. Вместо с личен пример да насърчават екологични форми на придвижване, институциите спомагат за едни от най-сериозните проблеми на града ни. Това категорично трябва да спре чрез балансирана политика за внасяне на ред и справедливост в паркирането, особено в центъра”, заяви Бонев.

По сметките му с освобождаването на служебни места на институциите ще се обособят над 600 нови места в Синя зона за ползване от живущи и приходящи. Това е огромен ресурс - около 12% повече места, спрямо наличните в момента, което съществено ще подобри ситуацията с паркирането. 

ЦГМ обмисля разширяване на платеното паркиране

От „Спаси София” призоваха държавнaта администрация да се откаже от привилегированите паркоместа. Инициaтивата им започна от Mинистерството на икономиката, но подобни писма ще получат и останалите министерства.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама