Над 10 хил. деца извън ясли и градини след първо класиране в София

15:50, 18 май 21 / София 25 4463 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Първото класиране за прием в детските градини и ясли в София приключи. Над 10 хиляди деца не са приети. 22 445 са децата, кандидатствали тази година, а свободните места в София са 13 375.

Заради повторното отключване на системата обаче родителите, които правилно бяха въвели данните на децата си, излязоха на протест в петък. Близо 3000 родители са си пренаредили желанията след отварянето на системата. Над 1400 са се поправили и са попълнили критерия „уседналост“, други 1000 отново не са успели, съобщи bTV.

Дават още 52 млн. лв. за родителите, останали с децата си вкъщи

От общината обявиха, че новопоявилите се профили няма да участват в първото класиране, а в следващите. „Проблемите в системата са от много години и са изключително сериозни за всички родители в София. За съжаление, не виждаме адекватно отношение и поведение от страна на Столичната община“, твърди Георги Тодоров, един от протестиращите родители. По думите му проблемите с приема и липсата на места в яслите и градините в столицата се задълбочават.

„Информационната система, която тази година беше надградена с учениците от първи клас, има една единствена цел – да осигури прозрачност при класирането на децата. От 2008 г. родителите вече не спят пред детските градини, няма опашки“, коментира Мария Минчева, директор на дирекция „Образование“ в Столичната община.

3500 места има за второ класиране, уточни Минчева.

По-късно общинският съветник от „Демократична България“ Михаил Паргов поиска оставката на зам.-кмета на София по дигитализация Генчо Керезов заради проблемите със системата. „Системата не е направена лесна за употреба, за да могат родителите бързо да се ориентират и попълват данните. Това доведе до неприятната ситуация да се налага да се отваря наново и да се нарушават предварително обявените срокове. По време на кампанията получих множество оплаквания от родители, че не се отговаря на елементарни запитвания“, заяви Паргов, който е член на комисията по образование, наука и културно многообразие, съобщиха от партията.

До 28 май е срокът за записване, както и второто класиране. Третото класиране е на 11 юни, а на 25 юни четвъртото.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Майка на дете 10:23, 18 май 21

Изключително съм възмутена от ИСОДЗ и измислените правила в нея. Въобще не е измислена да функционира правилно. Въпросните експерти явно не са родители или не използват системата за децата им. Не знам за каква прозрачност говорят, но директорите си правят каквото искат отново. Намират вратички. Живеем в свят на голяма корупция и още по-голяма наглост. Законието и незаконието на нашата държава ме спират да раждам още деца. Виждам, че от другата година ще бъде проблем и записването на децата ни в училищата.
Като цяло светът изцяло се е извратил от към "естествен" подбор!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама