Предложение: Компенсацията за неприети деца в градини да стане 650 лв.

16:50, 27 май 21 / София 25 5646 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

650 лв. да получат родители, чиито деца не могат да получат място в общинска детска градина или ясла. Такова предложение обмисля новият зам.-кмет на Столичната община Мирослав Боршош.

Според него строителството на детски градини в София не може да реши проблема с местата. Сметките показват, че не за 10 хиляди, а за близо 14 хиляди деца няма осигурено място в общинските заведения, тъй като около 4 хиляди посещават частни градини. Ето защо са необходими промени в наредбите.

Места в детските градини ще има… ама друг път

По думите му предишното правителство е определило помощ от 291 лв., но наредбата, която казва кой ги получава, е много тежка. Според Боршош трябва да има компенсации за всички неприети деца.

„Представете си, че живеете в „Младост“ и там няма място за вашето дете. Според тази наредба мястото, което ще ви предложим, е Панчарево. Когато не го приемете, оставате без тези средства. Наредбата трябва да се промени тотално и много сериозен разговор с политическите сили“, посочи той в ефира на bTV.

Фандъкова обещава нови 1080 места в детските градини до края на годината

Той заяви, че ще премахнат много от досегашните критерии за получаване на помощта, тъй като първата работа е тези пари е наистина да стигнат до родителите.

„Искам да разбера каква е позицията на всички кандидат депутати за София. Ще се срещна с асоциацията на предприемачите на частните детски градини. До септември родителите трябва да са наясно каква помощ ще получат, а за догодина да търсим глобално решение“, каза още Боршош.

За реализацията на този план обаче Столична община ще потърси помощ от служебния кабинет. Ето голямо изпитание пред служебното правителство… с решение на МС може да промени, защото средства там ги има. Общината трябва да отдели не по-малко около 35 милиона тази година и аз съм сигурен, че трябва да ги намерим тези средства, за да можем да направим този пакет. Това е ясен ангажимент и политика на града ни спрямо младите хора и неговите деца“.

МОН: Общината се опитва да прехвърли отговорността на държавата

„Столична община абдикира от свое основно задължение - да осигури места в общинските детски градини, и очаква други институции спешно да решат проблема, с който тя не се е справила в продължение на години“. Това коментира образователният министър проф. Николай Денков и призова общината да обясни причините, поради които се отказва от дългосрочния си ангажимент към децата на София. 

Министърът посочва, че размерът на компенсациите е съобразен с държавния бюджет, който така и не бе актуализиран. Всяко увеличение на сумата може да се обсъжда само при редовно правителство и действащо Народно събрание. Те биха могли да актуализират бюджета на базата на надеждни разчети за нуждите не само в София, а в цялата страна, посочва проф. Денков.  

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама