Финансови инспектори ще проверяват цената на билетчето в София

17:29, 20 юни 22 / София 25 1893 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще разшири обхвата на вече започналата проверка за финансовото състояние на „Столичен автотранспорт“ ЕАД. Освен договора за доставка на газ, проверката ще обхване и начина на ценообразуване на превозните документи, финансовите отчети на дружеството и възлагането и изпълнението на обществените поръчки. Целта е да се установи реалното състояние на дружеството, паричните потоци и начина на разходване на средствата, съобщиха от финансовото министерство. 

Проверката е във връзка с постъпило искане от Столична община за увеличаване на субсидията на дружеството от държавния бюджет, без да е придружено с оценка и анализ на ценовата политика на общината по отношение на превозните документи и без да е направен преглед и изменения на правилата, при които се възлагат и компенсират обществените пътнически превози.     

Кабинетът поискал София да вдигне цената на билетите

Дори част от разходите да се увеличават в резултат на влиянието на фактори, които са външни и независещи от дейността на Столична община и общинските транспортни оператори – цените на горивата и ел. енергията, повишаване на минималната работна заплата, друга част от представените разходи бележат значителен ръст спрямо 2019 г. и биха могли да се оптимизират. Такива са например „други разходи“ – с ръст от 55%, охрана и други, за които следва да се направи оценка.

Съобщението на министерството за разширената проверка идва след като председателят на СОС Георги Георгиев се оплака, че кабинетът е поискал София да вдигне цената на билетите. Лена Бориславова поискала в писмо оптимизации и реформа и им препратила писмо от МФ с искане за повишаване на цената на билетчето. Не това е нивото, на което трябва да се говори между кабинет и община, коментира още Георгиев и отново призова в актуализацията да се предвидят допълнителни пари за София. 

Предложението за увеличение на средствата за субсидии за Столична община надхвърля многократно средствата, които са предвидени за останалата част от страната както за вътрешноградски, така и за междуселищни пътнически превози. От министерството подчертават, че всички транспортни оператори на територията на страната предоставят обществената услуга при същите условия, при които работи и столичният транспорт, като за същите не са предвидени допълнителни средства. В тази връзка следва да се търси равнопоставеност между всички общини. 

Припомняме, че в актуализацията на бюджета са предвидени допълнителни 20 млн. лв. субсидия за компенсиране на намалените приходи от прилагането на цени за пътуване, предвидени в нормативните актове за определени категории пътници, за пътувания с вътрешноградския транспорт и междуселищния автомобилен транспорт.

Политиката на МФ е насочена към засилване на контрола и елиминиране на неправомерно и неефективно разходване на публични ресурси, което в ситуацията с градския транспорт в София - изисква да се направят съответните проверки на договори и обществени поръчки и анализ на разходите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама