Променят цената на билетчето в София

14:14, 28 юни 22 / София 25 2966 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

От началото на януари гражданите ще могат да ползват два нови билета - „Билет 30 +“ и „Билет 60 +“. Това обяви Зафир Зарков, зам.-председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност към Столичния общински съвет (СОС), по време на пресконференция за новия тарифен план за градския транспорт на територията на София. 

„Билет 30 +“ ще е на стойност 1.60 лева. Той ще позволява на пътниците да се прекачват неограничено в рамките на 30 минути и да ползват всички видове транспорт. Аналогично „Билет 60 +“ ще предоставя същата възможност, само че ще е валиден един час и цената му ще бъде 2.20 лева.

Запазва се „Умна дневна карта“, която е на стойност 4 лева и може да се ползва между 00:00 часа и 23:59 часа. Също така ще бъде въведена и Електронна карта за 24 часа. Тя ще важи и за нощния транспорт и ще струва 6 лева. Тридневната карта за всички линии ще бъде трансформирана в електронна такава и ще е на стойност 15 лева. С новия тарифен план се предвижда и въвеждане на Карта за календарна седмица – пет поредни дневни карти с агрегация. Тя ще струва 20 лева.

Предвижда се въвеждане на годишни карти за ученици и студенти на преференциални цени – 200 лева за година. 

За младежи до 26-годишна възраст, които не спадат към групата на учениците и студентите, ще бъде въведена месечна карта на стойност 25 лева и годишна – 250 лева.

Родителите, които са в отпуск за отглеждане на дете до 2 години, също ще бъдат облагодетелствани от новия тарифен план. За тях се предвижда карта на стойност 10 лева месечно за цялата градска мрежа.

С въвеждането на новите краткосрочни превозни документи („Билет 30+“, „Билет 60 +“) отпадат старите за еднократно пътуване без право на прекачване, продавани от будките на Центъра за градска мобилност или от водача на превозното средство. Предвиден е двумесечен гратисен период. Председателят на СОС Георги Георгиев отбеляза, че дневно се продават около 40 хил. хартиени билетчета. Най-важното постижение на тарифната политика е възможността за пътуване за време, което ще го направи по-изгодно и по-удобно за граждани, изтъкна той, цитиран от БТА.

Новата тарифна политика за пътуване с обществен транспорт на територията на Столична община ще бъде гледана в зала от Столичния общински съвет (СОС) на 21 юли. Ако бъде приета, тя ще влезе в сила от 1 септември тази година - за всички дългосрочни превозни документи, и от 1 януари 2023 година - за всички краткосрочни превозни документи.

Ще се даде възможност превозните документи да се закупуват онлайн, чрез мобилни приложения, чрез банкова карта или чрез телефон.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама