„Хора и улици“: Най-старото училище в София

11:30, 15 сеп 22 / София 25 3163 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада приятно като двулевка, потънала в джоба на старо любимо яке. За това в рубриката „Хора и улици“ разказваме истории от софийските улици, които просто... трябва да бъдат разказани.

То навършва точно 180 години. То не е в центъра на София, а в един от по-крайните квартали. То е най-старото училище в столицата. То е 60 ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Сгушено в сърцето на квартал „Бенковски”, училището и до днес продължава да бие първия звънец на всеки 15 септември. То е създадено в средата на XIX век като едно от първите светски училища в България - това става през 1842 на 1 септември - Симеоновден. В една малка стаичка, прилепена до задната страна на селската механа, будният и родолюбив поп Георги Величков събира група момчета и започва да ги дарява със знания.

Строежът на първата училищна сграда започва през 1881 г. и завършва през 1902 г. През 1897 г. излиза Закон за задължително първоначално образование. Поради липса на училища, деца от съседните села - Орландовци, Малашевци, Куманица (Кубратово) и Обрадовци, идват в Биримирското училище, където вече учители са синът на поп Георги - Петър Попгеоргиев, и Георги Нолев от с. Биримирци.

До Освобождението дейността на училището е укривана от официалната власт, защото гръцкото духовенство настоява учебният процес да се води на гръцки език. През 1919 г. училището се превръща в прогимназия. Помещава се в сградата, в която сега е здравната служба на квартала. От 1938 г. към него е открита и безплатна трапезария за 20 крайно бедни деца от селото. За популяризиране на образованието в Биримирци и околните села са работили цяла плеяда всеотдайни учители, ръководени от директори като Иван Евтимов, Димитър Колев, Борис Дончев.

От 1959 г. до 1992 г. директор на училището е Ненко Стоев.По негово време е построена новата училищна сграда между селата Биримирци и Обрадовци. Строежът започва през 1962 г. и завършва през 1964 г. През 1965 г. на 1 септември новата училищна сграда посреща своите първи ученици в  просторния си двор.

През 1972 г. по повод 130-годишния си юбилей за своята цялостна дейност в областта на образованието 60-о училище е удостоено с орден „Кирил и Методий“ І степен.

 

Още от „Хора и улици“:

„Хора и улици“: Българската следа в Бъкингамския дворец

„Хора и улици“: Театър на поезията и естрадата – и такъв сме имали

„Хора и улици“: Светица, демон или кметска съпруга?

„Хора и улици“: Кой създаде най-красивите сгради

„Хора и улици“: Ботев на Украйна

„Хора и улици“: Къде да се крият софиянци при бомбардировка

„Хора и улици“: Той е първият паметник в София...

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама