За първи път от 30 години: Зебра се роди в зоопарка в София

10:39, 16 сеп 22 / София 25 3055 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В стадото от зебри на Чапман в Софийския зоопарк се роди първото малко! То е мъжко и е вече на един месец. Гледачите му са го нарекли Мики. Той се движи се навсякъде с майка си Мая, съобщиха от зоологическата градина.

През юли 2020 в Софийския зоопарк пристигна група равнини зебри от подвида зебра на Чапман (Equus quagga chapmnni). Три от тях са женски от Берлинския зоопарк, а мъжкият е от зоопарка Ходонин в Чехия.

Зебрите са стадни животни, които живеят в откритите савани на юг от Сахара. Отличават се с характерната си окраска, като ивиците на всяка зебра са уникални. Продължителността на живота им е около 30 години.

Зебрите на Чапман са в категорията „Почти застрашен вид“ и тенденцията при популацията им в дивата природа е да намаляват. Затова сме изключително щастливи, че стадото зебри в Софийския зоопарк се размножава, с което даваме своя принос за опазването на тези застрашени и красиви животни, посочват от зоопарка.

Пред БТА директорът Добромир Бориславов обясни, че зебра се ражда за първи път от 30 години в софийския зоопарк. „Природата ги е направила така, че да оцеляват в саваната, трябва да умеят да се пазят. Имат генетична даденост и поради тази причина не подлежат на опитомяване. Гледачите влизат и почистват при тях, зебрите свикват с присъствието им, но много рядко се стига до физически контакт. Те са изключително внимателни и предпазливи. Винаги са готови да избягат. Никога не допускат някого близо до себе си и много рядко хората са имали близост със зебри“, обясни Бориславов.

Те са диви и много опасни - за да могат да се пазят от хищници, могат много силно да ритат. Тяхната красота е възхитителна. Част са от прекрасния свят на дивата савана. В зоопарка в София сме успели да пренесем частица от тази красота“, отбеляза директорът на зоопарка.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама