Къде отиват тоновете листа и клони от парковете?

09:54, 30 окт 22 / София 25 2982 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Златната есен е в разгара си - парковете в София са окъпани в цветовете на сезона. Погледнато по друг начин - това са тонове листа и клони, които трябва да се почистят и съберат. По-интересното е къде отива този зелен отпадък и какво се случва с него.

Докато всички ние търсим красотата и се любуваме на последните топли дни, цяла армия хора и машини се грижат шарената пелена, покрила София, да бъде събрана и най-важното - оползотворена. По този начин за миналата 2021 г. парковете и градините в София са генерирали 686 тона зелен отпадък.

„Основният отпадък, който се генерира при поддържането на парковете и градините, е свързан в този сезон с падналата шума”, обясни пред Нова телевизия Милена Васева, директор на ОП „Паркове и градини”. „Столична община се опитва постепенно да модернизира и автопарка по поддръжка на тези зелени пространства. Да е по-екологичен, по-тих. Разбира се, няма как този отпадък да не се извозва механизирано, но поне да не шуми на хората, да не замърсява въздуха”, обясни Васева.

От парковете шумата и клоните отиват на площадката за обработка на биоотпадъци „Хан Богров”. Боклукът от камионите се почиства допълнително и се смила. Следва процес, който превръща всичко това в компос или с други думи – в естествен обогатител за почвата в същите онези паркове, от където е дошъл изходният материал.

От пристигането на отпадъка до финалното пресяване на компоста минават 10-12 седмици. В природата това нещо се случва с години”, обясни Антонио Марков, технолог на Инсталацията за биологично тетиране „Хан Богров”.

В технологията са ангажирани машини, които овлажняват сместа, вкарват въздух и общо взето подпомагат превръщането на отпадъка в компост. На финалната права виждаме огромните купчини естествен тор, готов за пакетиране в чували.

Всеки жител на столицата може да получи от този компост за своята градинка пред блока или пък за саксиите на терасата си. И то напълно безплатно. „Тоест, ако сте платили своя данък „Битови отпадъци”, срещу квитанцията от данъчната служба може да дойдете тук и да получите напълно безплатно 10 килограма компост”, каза  Десислава Билева, зам.-кмет на Столична Община.

За първите 8 месеца от тази година на площадката „Хан Богров” са обработени около 11 тона зелени отпадъци. Произведени са почти 8 тона компост.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама