В София откриват най-голямата ледена пързалка на Балканите

08:30, 30 ное 22 / София 25 4493 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Броени часове остават до откриването на първия у нас Леден парк. Официалното откриване ще бъде на 1 декември (четвъртък) от 17.30 часа в Княжеската градина. Церемонията по откриването ще събере звездите на ледените дисциплини в България. Спортната икона Евгения Раданова, която спечели 3 олимпийски медала от игрите в Солт Лейк сити’2002 и Торино’2006 ще води демонстрациите на младите ни таланти в шорттрека. Най-добрите български състезатели във фигурното пързаляне ще презентират последните си изпълнения под ръководството на Силвия Денкова и треньорката Ина Лутяй. Точно в 18.00 ч. сирена ще огласи откриването и първата обиколка из алеите. Предвидено е Леденият парк да работи до 1 март следващата година, съобщиха от БОК. 

Проектът се реализира от Столична община, а ледената пързалка ще бъде най-голямата на Балканите, направена по виенски модел, похвали се председателят на СОС Георги Георгиев във Facebook, където прилага и видео. Съоръжението може да работи при температури до плюс 18 градуса, то е изградено по инициатива „София – европейска столица на спорта“ по модела и с опита на водеща австрийска фирма в тази област. 

Целият парк е 7000 кв.м., а ледената площ е 3600 кв.м. Изградени са и ледени алеи с дължина 500 м, а по цялото им протежение има светещи рамки, създаващи приказно настроение. От 1 януари до края на сезона деца и ученици от София безплатно ще се пързалят в ледения парк от 9.00 до 11.00 часа и безплатно ще се обучават от специалисти в пързалянето с кънки на лед“, пише Георгиев и допълва, че идеята е да се привлекат все повече млади хора към практикуването на зимни спортове в градска среда.

Около Ледения парк ще има и коледен базар, за да може това знаково пространство в сърцето на нашия град да се превърне в истинска празнична приказка“, посочва още председателят на градския парламент.

Пързалката ще има 2000 чифта кънки, 50 тренажора за обучение на деца, 12 инструктори и непрекъснато медицинско обслужване. След 1 януари учениците от София организирано ще ползват безплатно часовете 10 до 11 ч., иначе цената на посещение е 20 лева за една сесия от 2 часа, предвидени са намаления за многократно ползване, а кънките се наемат срещу 2 лв. Два огромни екрана, лед осветление и цветомузика ще превръщат парка в колоритна зимна фееерия във вечерните часове.

Работното време е всеки ден от 11.00 до 22.00 ч. с четири двучасови сесии на ден: 11.00–13.00 ч., 14.00–16.00 ч., 17.00–19.00 ч. и 20.00–22.00 ч. с едночасова почивка за почистване на леда.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама