Ловци поискаха забрана на достъпа на събирачите на трюфели в горите, били разнасяли африканска чума

14:52, 16 юли 19 25 3532 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Да бъде забранен достъпа на събирачите на трюфели в горите за известен период от време, за да се спре разнасянето на африканската чума по свинете. Това поискаха ловците от 40 варненски дружини, които се събраха по покана на Североизточното държавно предприятие (СИДП) в базата на Сдружение ЛРД - Варна, за да обсъдят мерките за справяне със заболяването.

Евтаназират всички домашни прасета около Мизия заради африканската чума

Според ловците гъбарите разнасят вируса, защото обхождат големи територии, в които би могло да има заразени животни, а след това отиват в други, където заболяването все още не е констатирано. Ловците заявиха желанието си за известен период от време да бъде спряно изкупуването на трюфели и достъпа на хора в горите да бъде ограничен до минимум.

Ловният експерт на СИДП инж. Тервел Стефанов предложи на присъстващите да напишат предложенията си и чрез стопанствата по места да ги изпратят в управлението в Шумен. Той обясни на хората, че заповедта на министъра на земеделието Десислава Танева за справяне със заболяването ще се спазва навсякъде по места, но добри идеи могат да излязат и от дружините.

БАБХ: Няма свинеферми, засегнати от африканската чума към момента

Според ловците, към момента само те и горските дезинфекцират автомобилите, дрехите и обувките си, а това трябва да правят и земеделците, които сега жънат в близост до горските територии и използват пътища през които преминават и животни.

По време на обучението инж. Стефанов припомни на хората как се вземат проби от отстреляна дива свиня и какво трябва да се направи като се открие мъртво животно в гората. Той препоръча на ловците да си купят разтвори за дезинфекция, защото перилните и миещите препарати не отмиват вируса.

На обучението бяха поканени и служители на варненската полиция, които обясниха на хората, че след промените в Закона за оръжието от 7 май, ловците които имат удостоверение за подборен лов, могат да си купят късо нарезно оръжие за ловни цели, което до мястото на лова трябва да се пренася в затворен транспортен куфар. Всеки придобил пистолет или револвер трябва в срок от 7 дни да занесе оръжието в служба КОС, за да му бъде направена прострелка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама