Представят спектакъла „Тракийският царски пир“ в Исторически парк

13:49, 17 авг 20 / Култура 25 3977 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На 8 август в Историческия парк край Варна и непосредствено пред единствения възстановен в света Тракийски дворец, се проведе първият исторически спектакъл - „Заветът на кан Кубрат“. Актьори и възстановчици влязоха в ролята на велики прабългари, за да „потопят“ посетителите в магията на завещаното и силата на това, което в последствие се превръща в един от най-големите завети за българите, предавал се от поколение на поколение и така до днес, съобщиха от парка.

На 22 август от 20.00 часа ще бъде представен и още един от историческите спектакли -  „Тракийският царски пир“, по начина, описан в трудове на проф. Иван Маразов, който години наред е изследвал епохата на великите траки.


Снимка: Исторически парк

По време на представлението ще бъде представен цaрският пир на Терес - велик воин и цар, който е обединил конелюбивите траки, победил скитите, а много от народите се преклонили пред могъществото му. Терес събрал най-достойните и посветени измежду траките и поканил на царски пир скитския вожд, а главната цел на пирът бил да отбележи настъпилия мир в земите им.


Снимка: Исторически парк

Всички спектакли, които се изпълняват в Исторически парк, са създадени след консултация с археолози и историци, за максимална достоверност. За да бъде по-голям ефектът от изиграното, на места присъства и художествена интерпретация от страна на възстановчици и актьори. Сценарият за събитията е разработен от Милен Петров - ръководител Историческа реконструкция Исторически парк и Пиер Леонард – исторически възстановчик Исторически парк, а музиката е композирана ексклузивно от Костадин Генчев – кавалджия, композитор и съосновател на „Булгара симфони“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама