В Елена назначиха домашни помощници за подкрепа на инвалиди и самотно живеещи

14:30, 01 апр 20 25 2108 Шрифт:
Мануела Алексова Редактор: Мануела Алексова

Община Елена назначи от днес 17 домашни помощници по Националната програма „Предоставяне на грижи в домашна среда“. При усложнената ситуация от COVID-19 тази асистентска подкрепа за най-нуждаещите се е от важно значение и затова от общината побързаха със стартирането й. До десет дни ще бъдат назначени и останалите седем домашни помощници, тъй като договорът на общината с Агенцията по заетостта чрез Дирекция „Бюро по труда“ В.Търново е за 24 работни места на 4-часова дневна заетост.

Домашните помощници ще обслужват 24 потребители за срок от девет месеца. От подадените 44 заявления, след проверка от Дирекция „Социално подпомагане“ в Елена, асистентска подкрепа получиха лицата, отговарящи на условията по програмата – да са с 80 до 89.99 % степен на трайно намаление на работоспособност или вид и степен на увреждане с определена чужда помощ. Условие за включване в програмата също е потребителите да са навършили 65 години, живеят самотно и /или нямат близки, които да им оказват подкрепа или са в невъзможност за самообслужване и не могат самостоятелно да задоволяват своите ежедневни потребности от битов характер.  

Кандидатите за домашни помощници са насочени към програмата като безработни лица от Дирекция „Бюро по труда“ в Елена. С осигурена заетост за девет месеца са четири души в Елена, двама в Беброво, девет в Константин и по един в Руховци и Каменари.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама