Дунав Ултра - Обратно при реката 2021

08:55, 30 авг 21 / Общество 25 1884 Шрифт:
Галя  Бениету

На 3-ти септември в гр. Видин, за 8-ма поред година ще стартират участниците в промо събитието - Дунав Ултра - Обратно при реката. 150 велосипедисти от България и Румъния се събират в старопрестолния град, за да изминат разстоянието от 700 км. с начална точка гр. Видин и крайната точка - с. Дуранкулак, Oбщ. Шабла. Целта на всички е обща - популяризиране на веломаршрута Дунав Ултра като най-популярен туристически такъв на Балканите.

Събитието няма състезателен характер, а е индивидуално предизвикателство за всеки участник или екип. Маршрутът преминава през 110 населени места представяйки специфичната природа около Дунав и Добруджа, историческите забележителности, местната кухня и традиции. В каузата за популяризиране на региона се включат над 250 партньори - общини, хотели и къщи за гости, заведения и други обекти по поречието на Дунав и Добруджа.

В периода между 3-ти до 12-и септември в някои предварително избрани населени места ще бъдат издигнати официални Дунав Ултра флагове с имената на села и градове, а участниците ще споделят снимка от Контролните точки, целейки да популяризират забележителностите в региона. Флаговете ще могат да се видят във Видин, гр. Оряхово, с. Лесковец, с. Крушовене, гр. Никопол, гр. Белене, гр. Две могили, с. Сребърна, гр. Силистра, гр. Генерал Тошево и в района на плаж Дуранкулак, където е крайната точка на маршрута Дунав Ултра с излаз на Черно море.

Снимка: Дунав Ултра 2021

За да подкрепят каузата и в чест на преминаващите велосипедисти, различни общини  организират допълнителни активности за забавление на малки и големи.

Пред една от най-старите пивоварни в България, Пивоварна “Ломско пиво”, ще има обособено място за почивка и отмора с освежаващи напитки и плодове.

В гр. Оряхово флагът на Дунав Ултра ще бъде издигнат на централния площад Дико Илиев. Община Оряхово ще организира надпревара за малчугани с велосипеди, които ще се снимат с Дунав Ултра флага и с преминаващи колоездачи. Децата ще получат награди и подаръци.

В съседното с. Лесковец флагът на Дунав Ултра ще бъде издигнат в зоната на възстановената наскоро почивна зона около местната чешма “ОФ - Селсъвета 1956”. Мястото е любима спирка както на местните, така и на пътуващите колоездачи, а именно маршрут Дунав Ултра беше катализатор в решението на местната общност да направи образцово място за отдих.

В село Крушовене, благодарение на Община Долна Митрополия, флагът Дунав Ултра ще бъде разположен в района на истински самолет Aero L-29, превърнат в мемориал, в памет на загинали български летци и парашутисти от ВВВУ "Георги Бенковски". Местни доброволци вече поеха инициативата да приведат мястото в представителен вид. 

В град Никопол, деятели от местното читалище, заедно с Община Никопол, също се готвят да посрещат колоездачите от Дунав Ултра подобаващо. Предвижда се местни деца да направят опознавателна обиколка сред забележителностите на града,която ще приключи на мястото, където ще бъде издигнат Дунав Ултра флагът - реновираният Никополски плаж.

За да популяризира маршрута, Община Белене ще организира велосипеден преход с деца и юноши, който ще завърши в зоната на Контролната точка - крепостта “Димум”, като участващите деца ще се снимат за спомен с преминаващите велосипедисти. Преминаването съвпада с ежегодните 3-дневни празници на гр. Белене.

Снимка: Дунав Ултра 2021

В Община Две Могили готвят истински двойник на войводата Филип Тотю - с комитско облекло, сабя и пищови, който ще посреща участниците в масовото изминаване на маршрута. Контролната точка, където ще бъде издигнат официалният Дунав Ултра флаг ще бъде къщата-музей “Филип Тотю”, а сред домакините ще бъде и 83-годишния доайен-колоездач и уредник на къщата - Койчо Пенчев.

В село Сребърна огромен 3-метров винил, разположен в центъра на селото, ще посреща участниците в прехода. Село Сребърна се намира непосредствено до един от най-интересните природни обекти в България - Биосферен парк Сребърна (ЮНЕСКО).

В град Силистра флагът на Дунав Ултра ще бъде издигнат на централната алея в крайдунавския парк - непосредствено до останките на античния град - римския Дуросторум и българския Дръстър.

В град Генерал Тошево за първи път ще посрещат официално участници от Дунав Ултра - флагът ще бъде разположен на централния площад на Тошево, а всички колоездачи ще споделят снимка, за да популяризират добруджанския град.

Предвижда се и в гр. Силистра и в гр. Ген. Тошево местни ученици да получат подаръци с емблема на маршрута Дунав Ултра, и с новото издание на едноименната карта-пътеводител, посветена на най-дългия веломаршрут в страната.

Всички 16 контролни точки, през които ще преминават велосипедистите, както и най-интересните места по маршрута са представени в Мобилно приложение Dunav Ultra (налично за Android и iPhone).

Сред тях още са корабът “Радецки” в гр. Козлодуй, античният град Улпия Ескус в с. Гиген, Римският легионен лагер “Нове” край гр. Свищов, Пантеонът в гр. Русе, Рибарската махала в гр. Тутракан и мн. др.

Всички те са част от представителния списък на “100-те Дунав Ултра забележителности” - специално селектирани исторически места, природни обекти, свети места, археологически обекти, животни и храна, представящи идентичността на туристическия маршрут. Информацията за тях е свободна и може да се възползва всеки с изтеглено мобилно приложение Dunav Ultra.

Организаторите на Дунав Ултра, със съдействието на техни партньори, ще организират допълнителни активности в гр. Видин, както и фотоконкурс с различни награди. За повече информация преди и по време на събитието следете официалната страница на Дунав Ултра във Фейсбук.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама