Проверяват фирма, складирала 50 тона отпадъци от Италия във Враца (Обновена)

13:20, 05 яну 20 25 4105 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От утре екоинспекцията във Враца започва проверка на фирмата, която складира в града 50 тона отпадъци от Италия, съобщи за БНТ директорът на институцията инж. Христо Христов.

Инспекцията, извършена от ДАНС и РИОСВ, показва, че въпросният боклук не е опасен.

50 тона употребявани тонер касети от принтери са депонирани на складова площ в една от промишлените зони на Враца. Част от отпадъците са пакетирани в чували, а друга част са натрупани на купчини директно на земята. След получен сигнал, компетентните органи са проверили на място и е установено, че касетите са докарани от Италия от фирма с регистрация в София. До момента е ясно само, че ще има санкции за собственика на складовата площ, на която са стоварени балите и контейнерите, тъй като няма лиценз за подобна дейност.

Вносът на боклука в Плевен е законен, престъпление се търси в преработката му

Достъпът до площадката е свободен, порталът е отворен, няма и охрана, която да спре желаещите да влязат вътре.

В Община Враца не е постъпвало официално намерение за преработка на пластмаса, каза за bTV кметът на града Калин Каменов.

Във Враца няма да позволим складирането на отпадъци, нито пък тяхното горене, нито пък депониране на нашето сметище. На този етап притеснителното е, че има идея за преработка на тази пластмаса без термично обработване, което обаче по никакъв начин не е нито входирано в общината, нито е съгласувано с Регионалната инспекция по околната среда", заяви кметът. 

В ефира на „Тази неделя” собственикът на площадката Илиян Ангелов беше категоричен, че собствениците на боклука възнамеряват да го преработват и че складираната суровина е предназначена за производство на продукти с добавена стойност.

Заради това, че теренът му няма лиценз, той ще бъде глобен със 7 хил. лева.

Междувременно вчера полицията е влязла и в склад за отпадъци в град Мизия. Тепърва ще стане ясно дали това е свързано с проверките около българската следа с италианския боклук, за които предупреди премиерът Борисов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама