Заради бюрокрация: Жена почина пред спешно отделение

15:10, 01 фев 22 25 3527 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Жена почина във врачанската областна болница, след като вместо за лечение е загубено ценно време в бюрокрация. Според информация на близките ѝ тя чакала 40 минути пред регистратурата на Спешното отделение. 

Мъжът, с когото живеела, помолил за помощ на телефон 112, но след като линейка така и не дошла, той я закарал сам до болницата.

Скандалният случай е от неделя срещу понеделник вечерта. Той стана известен след клип, публикуван в социалната мрежа. Очевидец става Иван Илиев, който заснема клипа и го публикува. Видеото веднага предизвика гневни коментари.

Той вижда как пред спешното приемно отделение на болницата спира автомобил и мъжът в него започва да моли за помощ. Казва, че жена му е в тежко състояние и не може да диша.

Вместо да ѝ се помогне веднага обаче се губи ценно време в бюрокрация. Сестрата на регистратурата прави тест за коронавирус на 43-годишната жена и ѝ иска лични данни, но по думите на очевидеца през това време тя изпада в клинична смърт.

Сцената се разиграва и пред очите на сина на починалата. Въпреки опитите на лекарите да я спасят тя издъхва. Първоначалната информация е, че тя имала тежка белодробна емболия, която може да е предизвикана от постковид синдром, въпреки че тестът ѝ за коронавирус е дал отрицателен резултат, пише БНР.

Сестрата от регистратурата обяснява, че е спазила правилата. Казва, че съжалява и признава, че не е реагирала адекватно. От управата на болницата заявиха за bTV, че поведението на тяхната служителка е недопустимо. Загубено е ценно време за реакция и реанимация. Жената е била с тежка белодробна емболия. От болницата заявиха още, че тяхната служителка ще бъде уволнена. Сестрата обаче сама е подала молба за напускане

Проверки по случая

Междувременно РЗИ-Враца образува проверка на обстоятелствата, предизвикали смъртта на младата жена. Директорът на здравната инспекция д-р Орлин Димитров се е самосезирал.

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова също възложи на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ проверка по случая. Проверени ще бъдат както Центърът за спешна медицинска помощ във Враца заради твърдението, че медицински екип на центъра не се е отзовал на адреса, така и действията на медицинския персонал в лечебното заведение в областния град, съобщиха от здравното ведомство. 

Министърът на здравеопазването проведе разговор с директора на врачанската болница д-р Петър Керемедчиев, който информира за всички известни до момента факти и обстоятелства по случая и за предприетите в тази връзка действия.

Окръжна прокуратура – Враца също незабавно се е самосезирала, като е образувано досъдебно производство. Предстоят разпити на свидетели, дежурните медицински лица, както и последователността на техните действия. Възложената съдебномедицинска експертиза следва да установи причината за смъртта на жената.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 16:44, 01 фев 22

Причината за смъртта я видяхме от заснетия клип !

2 Stevenepimb 05:17, 17 юни 22

Подбробная информация и дезинсекция клопов в квартире . Компания работает по Москве и МО

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама