Изписват част от децата с хранително отравяне в Ямболско (ОБНОВЕНА)

12:36, 20 ное 19 25 3044 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Част от децата с хранително отравяне в Ямболско ще бъдат изписани днес, след като вчера лекарите съобщиха, че състоянието има се подобрява, информира btv.

22 деца все още са в Инфекциозното отделение на Ямболската болница. Те бяха приети във вторник вечерта със симптоми на хранително отравяне. Учениците са на възраст между  7 и 12 години. Всички те посещават училището в село Дражево, но  живеят в ямболското село Хаджидимитрово.

Излезлите тази сутрин резултати от изследванията показват, че при всички деца от Хаджидимитрово е изолиран стафилококус ауреус. Т.е. причината за състоянието им е стафилококово хранително отравяне, заяви за БНТ д-р Стефка Желязкова, началник на отделението в болницата. 

Институциите проверяват училищния стол, служителите в него и близко заведение за хранене, откъдето децата си купували закуски.

Красимир Вълчев ще изисква по-строг контрол за училищното хранене

По случая се самосезира и Районната прокуратура в Ямбол. Тя ще търси дали има умисъл в това отравяне на децата и дали има престъпление. Три институции ще правят проверката – полицията, Агенцията по храните и РЗИ-Ямбол.

Директорът на училището в Дражево Мариана Николова напомни, че в училището не се приготвя храна, а обядът се доставя от фирма за кетъринг. Тя признава, че има пропуск и точно от този ден не е заделена храна, от която могат да се вземат проби. Според нея в това няма умисъл, а е случаен пропуск. От фирмата за кетъринг отказват засега коментар.

Според зам.-кмета на община Тунджа Станчо Ставрев причината за отравянето е извън училището. Той благодари на лекарите за бързата и адекватна реакция.

Въпреки уверенията на кмета и директора училищният автобус днес остана празен, след като родители от Хаджидимитрово не пуснаха децата си в час. Те обвиняват училището и отказват да пуснат децата си в клас, заплащиха и с протест.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама