Радослав Евтимов в „Политкаст“: Костадин Костадинов е изрекъл най-много неверни твърдения в кампанията

16:00, 06 дек 21 / Политкаст 25 1166 Шрифт:
Симеон  Иванов

Радослав Евтимов е от създателите на инициативата „Лъжеш ли?“ – доброволчески проект, чиято цел е да ограничи дезинформацията в българската политика чрез проверяване на достоверността на изказванията на политиците. Преди последните избори екипът на „Лъжеш ли?“ се фокусира върху кандидат-президентската кампания и в частност участията в национален ефир на Костадин Костадинов, Валери Симеонов, проф. Анастас Герджиков, Милен Михов, Лозан Панов, Веселин Марешки, Румен Радев и Мустафа Карадайъ.

Костадин Костадинов има най-много неверни твърдения в кампанията – 19, за 8 участия. След него са Валери Симеонов с 4 неверни твърдения (7 участия), проф. Анастас Герджиков с 3 (7 участия), Милен Михов (8 участия) и Лозан Панов (10 участия) с по 2. Важно е да се отбележи, че Румен Радев и Мустафа Карадайъ нямат нито едно участие преди първия тур на изборите, а Веселин Марешки има 1“. Това заяви Радослав Евтимов в новия епизод на „Политкаст“.

Най-много спекулации се забелязват по темите свързани с коронапандемията – зелените сертификати и ваксинацията. Нова тема, обект на спекулации, в последната кампания бе енергийната криза и енергийният преход, както и Планът за възстановяване и устойчивост. Във всички кампании стандартните теми, в които се забелязват най-много неверни твърдения, са икономически показатели и гласовете от чужбина, по-специално от Турция“.

„Хората имат нереалистични критерии към това какво е невярно твърдение, тъй като очакват, че даден кандидат ще лъже явно. Най-тънките манипулации са в малките проценти, но могат да бъдат значително разминаване от истината. Не целим да „накажем“ дадени кандидати или да се хващаме за малки отклонения, просто искаме да не се спекулира с информация. Смисълът на нашия проект да информираме избирателите, а те сами да си направят изводите. Забелязва се известно занижаване на критериите към публичната реч, хората трябва да бъдат по-критични“ – добави още той.

Според Радослав Евтимов ключът към борбата с дезинформацията е в образователната система, която не възпитава граждани, които да са критични по информиран и позитивен начин. Обществото трябва да заложи по-високи очаквания от медиите и журналистите. Притеснително е, че понякога има фрапантни твърдения в ефир, на които журналистите не реагират и не ги конфронтират в момента на изказването.

Относно разликите в политическата реч в България и Германия, Радослав Евтимов заяви следното: „немските политици боравят по-малко с твърдения, които могат да бъдат оборени с факти към момента на изказването. По-често спекулациите са свързани с прогнози и мнения“.

„Надеждата ми е, че публичната реч в България ще се движи в посока, в която дебатът и спекулациите се случват на база лични мнения, прогнози за бъдещето, стратегии за справяне с проблеми и т.н., но всички са съгласни и стъпват на една база – реалността, която може да бъде измерена обективно“.

Цялото участие на Радослав Евтимов, още интересни детайли и подробности относно спекулациите в кампанията, можете да чуете от връзката!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама