Подправка с вековна история изкушава пловдивчани на панаира на занаятите
17:30, 24 сеп 15 / Любопитно
25
599
Шрифт:
По думите й до Освобождението "Гюлбюл"-ът е използван главно от знахарите като чай. След това обаче сместа изчезва, тъй като е свързвана с турскоговорящите.
"Аз попаднах на част от съставките й и реших да я върна, но не като билка, а като подправка в българската кухня, защото съдържанието на розмарин и мента кореспондира на съвременния вкус", сподели Тевекелева.
Подправката е подходяща за ястия с картофки и спанак, за салати, риба и спагети. "Гюлбюл"-ът не съдържа сол, оцветители и подобрители. Носи това име, защото според преданието "Гюлбюл" е старото име на розмарина – основна съставка в сместа. Останалите са босилек, мащерка, магданоз, мента и, по думите на Тевекелева, тайна съставка, добавена от нея самата.
С подправката пловдивчани и гостите на града могат да се запознаят на Есенния панаир на занаятите, който ще продължи до 27 септември, неделя, в Стария град.
Добави коментар