Известният френски шеф-готвач Алан Сандеран и един от основателите на кулинарното течение Nouvelle Cuisine почина на 77-годишна възраст, съобщи кулинарният критик Жил Пудловски, цитиран от АФП.
„Той беше един от последните велики творци на Париж“, каза Пудловски за Сандеран, който заедно с други големи имена в готварството като Пол Бокюз и Мишел Жерар поставя началото на френската Nouvelle Cuisine - „нова кухня“, през 60-те и 70-те години на миналия век.
„Никога няма да те забравим, Алан. Вече ни липсваш“, написа още Пудловски в своя блог.
Течението на „новата кухня“ се характеризира с по-лека и деликатна като вкус храна и изчистено представяне на блюдата в сравнение с по-тежката традиционна френска кухня.
Сандеран е един от най-добрите френски шеф-готвачи през последните десетилетия, носител на престижните три звезди на „Мишлен“ в продължение на 28 години. Той обаче шокира кулинарния свят през 2005 г., когато се отказа от звездите си, търсейки по-опростен и по-малко официален подход към храната.
„Искам да открия нов ресторант, невероятна храна без суетенето“, каза пред АФП по това време Сандеран.
Той е известен с нетрадиционния си подход към храната, комбинирайки смело сладко и солено като омар с ванилия, или като възкресява древни рецепти като тази за печена патица, която датира от времето на Римската империя. Той също така предизвика полемика и с изказването си, че бяло вино трябва да се сервира със сирена.
Добави коментар