За да се подобри настроението, е нужно да се използва ароматно тревисто растение, което разрежда кръвта и понижава кръвното налягане. Става дума за растението куркумин, което се съдържа в подправките, съобщи БНТ, като цитира "Лайф".
Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са установили, че това съединение повишава настроението, а редовната му употреба подобрява паметта и когнитивните функции на мозъка.
В рамките на изследвания на тъкани учените заключили, че куркуминът притежава значими противовъзпалителни и антиоксидантни свойства в лабораторна среда. Активността му е съпоставима с тази на промишлените лекарствени препарати и може да допринесе за спиране развитието на болестта на Алцхаймер.
Използването на куркумин в храната стимулира активността на амигдалата и хипоталамуса - мозъчни зони, които "отговарят" за спомените, впечатленията и емоционалността. Оказва се, че съединението вероятно е най-добрият природен антидепресант за онези, чиято работа и начин на живот са свързани с много стрес.
Но далеч не всички хора понасят куркумин. Повечето от онези, които го използват като подправка в храната, получават гадене и имат стомашни болки.
Добави коментар