Ряпата е зеленчук с много лечебни свойства. Без значение дали е бяла, червена или черна ряпа, тя е изключително полезна за организма. Вижте седем полезни свойства на ряпата.
1. Ряпата съдържа микроклетки, органични киселини, въглехидрати, флавоноиди, протеини и стероли.
2. Семената на ряпата съдържат есенциални и мазни масла, линоленова и линолова киселина.
3. Ряпата е богата на витамин С, който е отговорен за целостта на стените на кръвоносните съдове и подобряване на процеса на храносмилане.
4. Като кореноплодно растение ряпата притежава противовъзпалителни, антисептични и диуретични свойства, които позволяват да се премахнат инфекциите и да се засили защитната бариера на организма.
5. Сокът от ряпа също е много полезен. Той се прилага като успокоително средство, което нормализира процесите на централната нервна система.
6. Варената ряпа е полезна и за поставяне на компрес върху болни места на тялото.
7. Подобрява работата на сърцето и кръвоносните съдове и укрепва имунната система на човека.
Добави коментар