14 интересни великденски традиции по света

10:00, 01 апр 20 / Любопитно 25 1846 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Знаем, че децата в САЩ очакват да получат украсени яйца и бонбони от великденския заек. Тази традиция произлиза от немски имигранти през 1700 г., както и вярването, че зайците и яйцата символизират плодородието и прераждането. В различните култури Великден се отбелязва по характерния за тях начин. Научете повече в следващите редове:

Австралия

През 1991 година публичният фонд Rabbit-Free стартира кампания за замяна на великденския заек с великденски плъх. В Австралия зайците са считани за вредители на земеделските култури и вече се правят шоколадови плъхове за Великден, а приходите помагат на застрашените животни.

Флоренция, Италия

Във Флоренция местните празнуват 350-годишна великденска традиция, известна като „Скопио дел Каро” или „избухване на количката”. Хора, облечени в колоритни костюми от 15-ти век карат количка, украсена с фойерверки, по улиците на града и я спират пред катедралата „Санта Мария дел Фиоре”. Архиепископът дава начало на великденската литургия и фойерверките започват да искрят. Обичаят датира от Първия кръстоносен поход и има за цел да осигури добра реколта.

Финландия

Децата в тази скандинавска страна се обличат като вещици и молят за шоколадови яйца по улиците с гримирани лица и шалове, носещи куп върбови клонки, украсени с пера. В някои части на Западна Финландия палят огньове в неделя - скандинавска традиция, произтичаща от убеждението, че пламъците отблъскват вещиците, които летят на метли между Разпети петък и Великден.

Полша

Вливането на вода от един съд в друг е полска традиция, наречена Śmigus-dyngus. В понеделник на Великден момчетата излизат с кофа вода, а легендата разказва, че намокрилите се момичета ще се оженят до края на годината. Традицията произхожда от кръщението на полския принц Миеско в понеделник на Великден през 966 г. сл. Хр.

сн. ЕПА/БГНЕС

Хаук, Франция

Не забравяйте вилица, ако сте в този южен френски град в празничния понеделник. Всяка година на главния площад на града се сервира гигантски омлет. И като казваме гигантски, наистина е такъв – за него са използвани над 4500 яйца и може да нахрани 1000 души. Според историята Наполеон и армията му пътували през южната част на Франция и спрели в малък град да хапват омлет. На Наполеон му харесвал толкова много, че наредил на жителите да съберат яйцата си и да направят гигантска вкусотия за армията му на следващия ден.

Корфу, Гърция

В събота сутринта на гръцкия остров Корфу се състои традиционното „хвърляне на гърне”. Хората изхвърлят от прозорците си тенджери, тигани и други глинени съдове, разбивайки ги на улицата. Някои казват, че обичаят произлиза от венецианците, които в първия ден на годината се отървават от всичките си стари вещи. Други смятат, че този акт приветства пролетта, символизираща новите култури, които ще бъдат съхранени в нови саксии.

Норвегия

За норвежците Великден е време за четене на криминални романи. В страната излизат специални „Великденски трилъри”, известни като Paaskekrimmen. Традицията е започнала през 1923 г., когато издател промотира своя нов криминален роман във вестници. Рекламите напомнят на новини и хората не разбират, че това е планувано събитие.

Ватиканът

На Разпети петък папата ознаменува Via Crucis (Пътя на кръста) в Колизеума - огромен кръст с горящи факли осветява небето, докато 14-те спирки на кръста се описват на няколко езика. Литургията се празнува вечерта на Велика събота, а на следващия ден хиляди посетители се събират на площад Свети Петър за благословията на папата от балкона на църквата, наречена Urbi et Orbi („За града и за света").

Чехия и Словакия

Има традиция на Великден в понеделник мъжете да пошляпват жените с ръчно изработени камшичета от върба, украсени с панделки. Според легендата върбата е първото дърво, което цъфти през пролетта и клоните му "прехвърлят" жизненост и плодородие на жените.

Верже, Испания

На Велики четвъртък в средновековния град Верже, Испания, се провежда традиционния dansa de la mort или „танц на смъртта”. Той пресъздава сцени от страстите на Христос. Всички се обличат в костюми на скелети и правят парад по улиците. Шествието завършва с носене на кутии с пепел.Страховитият танц започва в полунощ и продължава три часа.

Вашингтон, САЩ

В продължение на повече от 130 години Белият дом е домакин на великденското търкаляне на яйца на южната си морава с голяма лъжица. Събитието предлага много забавления като гостуване на музикални групи, спортни и занаятчийски дейности.

Унгария

Пръскането”, популярна унгарска традиция, се отбелязва в понеделник на Великден. Момчетата пръскат парфюм или ароматизирана вода по момичетата и искат целувка. Вярва се, че водата има почистващ и лечебен ефект и дарява с плодовитост.

сн. ЕПА/БГНЕС

Ерусалим, Израел

В града, където се смята, че Исус е бил разпнат, християните отбелязват Разпети петък, изминавайки неговия път. Някои от участниците дори носят кръст, а в неделя много поклонници посещават църковна служба в Градинската гробница, където се счита, че е погребан Исус.

Сицилия, Италия

В Прици се отбелязва the Abballu de daivuli - местните жители се маскират като дяволи като носят страховити маски от цинк и са облечени в червени дрехи. Облечените в костюми „досаждат” на колкото се може повече „души” (карат ги да платят за напитки), а следобед Богородица и възкръсналият Христос „гонят” дяволите с ангели. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама