Плодът акай бери - новият хит в храненето

18:40, 20 апр 18 / Любопитно 25 491 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Суперхраната, която става все по-популярна и която си струва да добавим към диета си, е родена в региона на Амазонка - расте предимно в северната част на Бразилия - и се нарича акай бери.

Плодът прилича на червена боровинка, но е по-голям и с много особен аромат. Преди всичко акай берито се характеризира с почти несравнимо съдържание на витамини и минерали. Американското министерство на земеделието смята, че това е най-големият антиоксидант в зеленчуковото и плодовото кралство, поради високото му наличие на аминокиселини, незаменими омега мастни киселини, фибри и протеини.

Акай е един от плодовете, които са най-богати на антиоксиданти, както разкрива Hola. Ако погледнем хранителния му състав, за всеки 100 грама ще получим 1.65 гр протеини, 0.30 гр въглехидрати, 7,05 гр мазнини, 8.85 гр фибри, 72 мг калций, 1,1 мг желязо, 19 мг магнезий, 930 мг калий, витамин B6 (0,5 мг), витамин С (20 мг), както и фолиева киселина. Един плод акай съдържа<strong> само 75,25 калории

Силно диуретичен, поради високото му съдържание на калий и ниско съдържание на натрий.

Укрепва нашата имунна система, благодарение на цинковото съдържание - основен минерал, който ни помага да останем здрави, повишава нашата устойчивост към инфекции, като предотвратява много заболявания.

Поради съдържанието си на микроелементи, акай улеснява възстановяването на мускулите след физически упражнения, като действа и много енергично. Акай берито е идеален и за хидратиране, когато е много горещо.

Тъй като е много богат на фибри, плодът има засищащ ефект и помага за отслабване. Присъщи са му и храносмилателни свойства, които съдействат за очистването и детоксикацията на тялото (особено върху дебелото черво).

Плодът акай помага за понижаване нивата на холестерола. Съдържанието на фибри съдейства токсичните вещества да не се натрупват в тялото, а това е особено полезно за хората с висок холестерол или хипертония.

Подобно на много други суперхрани, като например спирулиновите водорасли или каму-каму, плодовете акай обикновено се продават под формата на прах, като се добавят към шейкове, сокове и други храни, и напитки.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 MSCinpub 23:38, 27 мар 21

Логистическая компания "Азия-Трейдинг"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама