Повечето хора задължително държат бутилката с водка в хладилника. Това е стара и често срещана практика, която и до днес не поставяме под никакво съмнение. Водката не замръзва и любителите й предпочитат да я съхраняват в хладилника, за да е силно охладена и освежаваща.
Освен водката традиционната за българина ракия също се държи на хладно. Съхранението на твърд алкохол в хладилника определено има своите предимства. Когато температурата на околната среда спадне, плътността на течността се увеличава. Това означава, че тя ще придобие по-плътна консистенция и ще стане по-пивка. Това го знаят всички любители на водката, а и на ракията.
Но защо не държим и уискито в хладилника?, пита Дарик радио.
С нарастването на температурата алкохолът освобождава повече летливи вещества и съединения, които по-лесно се усещат от вкусовите ни рецептори. При водката това не е толкова голям проблем, защото като цяло тя има по-слаб вкус и мирис от уискито. Липсата на аромат у водката не е голяма загуба.
За доброто уиски или вино обаче усещането за аромат е важно, както и вкуса. Затова и уискито и виното не бива да се охлаждат прекалено, нито да се замразяват.
Добави коментар