Представяме ви няколко любопитни факти за хотдога, които може би не знаете:
Кренвиршите са една от най-старите форми на обработени храни, споменати в Одисеята на Омир. Има твърдение, че този вкусен сандвич е създаден в края на 1600 г. от Йохан Георгхнер, месар, който живее в Кобург, Германия. Според този доклад Георгхенер по-късно пътува до Франкфурт, за да популяризира новия си продукт.
Годината 1893 е важна дата в историята на хотдога. В Чикаго през тази година на колумбийското изложение е имало орди от посетители, които консумирали големи количества колбаси в хляб, като удобна, евтина и лесна храна.
Традиционно се продава с добавка от кетчуп и горчица, но може да се добави и лютеница. Днес има много вариации на хотдог, в които се слагат зеленчуци, бекон и други подправки.
Хотдогът е най-популярната храна на спортни срещи и увеселителни паркове. Всеки 4-ти човек изяжда по един, по време на подобни мероприятия.
Внимавайте с честата консумация на хотдог, защото има високо съдържание на мазнини, сол и натриев нитрат.
Лошата новина е, че скорошно изследване сочи: когато ядем хот-дог всеки ден, повишаваме риска от развитието на рак с 21%, което е равностойнно на риска от пушенето на цигари.
Комитетът за отговорна медицина във Вашингтон, САЩ, препоръчва превантивната медицина и вегетарианската диета като основа на здравословния начин на живот. Група лекари вярват, че хотдогът трябва да се предлага на пазара с предупреждение към потребителите, тъй като вредата от него може да бъде сравнена с тази от цигарите.
Според експертите честата консумация на преработени меса повишава риска от развитие на рак на дебелото черво, хипертония, затлъстяване и сърдечни заболявания, пише Zdraveto.bg.
Добави коментар