Каква е тайната на идеалната чаша кафе?

16:10, 24 авг 18 / Любопитно 25 997 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американски учени откриха тайната на идеалната чаша кафе - водата трябва да е гореща, но не и вряща, съобщи вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА.
 
Идеалната температура на водата е 70 градуса Целзий, защото по-висока изгаря кафето и съсипва вкуса.

Учените от щатския университет на Канзас са използвали само филтрирана вода. Седмина професионални дегустатори са опитвали за тях кафе, направено от зърна Арабика, Робуста или комбинация от двете.

Резултатите показват, че най-ароматно силно кафе се постига с вода с температура 70 градуса Целзий. Кафето робуста, което е с повече кофеин, е с по-силен и по-добър вкус на тази температура, отколкото при 60 или 50 градуса Целзий. Кафето Арабика също е най-ароматно при 70 градуса Целзий, но разликите не са така силно изразени.

Според друго изследване на д-р Кристофър Хендън от университета на Орегон, най-подходящата вода за кафе е твърдата, в която има магнезий и калицй. Тези примеси помагат за по-доброто свързване на кофеина и повишават качеството на напитката.

Важно е също кафеените зърна да се съхраняват в хладилник, защото прясно изпеченото кафе съдържа въглероден двуокис, който лесно се изпарява, а с него и голяма част от аромата.
 
Важно за добрия вкус на кафето е то и водата да бъдат смесени равномерно.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама