Каква е била храната на древните римляни?

12:00, 08 сеп 18 / Любопитно 25 6849 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Странна смесица от сладко и солено, поне 40 вида хляб, изискани питиета и разядки е имало на масата на древните римляни. Храната на богатите е била коренно различна от тази на бедните, доста по-вкусна, разнообразна и здравословна. Но всички са се хранили поне три пъти дневно, пише Агрозона.

Древните патриции и пълководци от императорската свита са хапвали блюда, приготвени от камилски гърбици, свински вимета, езичета от славейчета с гарнитура от розови листенца. Голям деликатес е бил печеният пъдпъдък, при това пъхнат в теле.

Бедните в Римската империя са разчитали на леща, нахут, ечемичен булгур и ръжено брашно. До пшеницата са нямали достъп, защото тя е била за по-висшата класа.

„Но през годините се появили чревни заболявания, които довели до масово измиране на хора. За да се спасят и оцелеят, древните започнали да си правят експерименти и установили, че ако прибавят пшеница в ръжта, или изцяло я използват за своите варива, смъртността намалявала, хората укрепвали и епидемиите вече не били чак толкова страшни. Причината била, че в пшеницата има ензими, които не позволяват на определени бактерии да се развиват“, разказва Петър Стефанов, който от години изучава рецептурника на Апиций.

Апиций е живял през първата половина на I век, бил е придворен готвач по времето на император Тиберий. Петър Стефанов е бивш авиоинженер с военна практика, главен готвач на клуб „Традиция“.

Освен Петър Стефанов с изучаване на римската кухня се занимава и археологът в Регионалния исторически музей в старата столица доц. Павлина Владкова. Тя е в основата на трапезите, които съпътстват фестивала „Нике – играта и победата“ в Никополис ад Иструм.

„Плодoвете са били култ в Древен Рим. Те са били символ на здравословния и сладък живот“, казва Павлина Владкова, която е намирала при археологически разкопки фруктиери, пълни с плодове, оставени в гробниците като дарове за боговете. Разказва, че най-вкусните десерти в Античността са били базирани върху плодове като фурми, круши, кайсии, грозде и всякакви горски лакомства.

„Характерното е, че при приготвянето те са били овкусявани с лютив черен пипер, кимион, мед и зехтин, а обединяващата съставка са яйцата, които са били в изобилие както в домашните стопанства, така и от горския пернат дивеч“, допълва Павлина Владкова.

Вкусовете в Римската империя са се базирали на Средиземноморската кухня, която включва зехтин, риба, маслини, вино, сосове и повече от 40 вида хляб, допълва още Павлина Владкова. Цените някога не били чак толкова по-различни от днешните. При това те са били регламентирани с едикт на император Диоклециан, който в трети век издал едикт. Всички цени били съобразени със стойността на златото, като основен еквивалент.

От запазените документи в Помпей и от записките на римските хронисти, знаем, че в разцвета на Римската империя литър зехтин е вървял за три сестерции, което е около шест евро. Литър обикновено вино е струвало една сестерция или две евро, но доброкачественото вино е държало цена между четири и осем евро, казва Павлина Владкова.

И в Древен Рим са знаели какво е фастфууд, макар да са му казвали само бързо хранене. Но вместо освежителна напитка и хамбургер хората тогава са хапвали питка хляб, супа и вино, подсладено с мед. Всичко това струвало четвърт сестерция или половин евро.

В Античността са нямали идея какво е това картоф например, но добре са познавали подправките и една от най-важните е била ликваменът или още гарум. Тя представлява рибен сос, ферментирал в дървени качета не по-малко от шест месеца. След като бъде филтрирана саламурата, тя се превръща в основната съставка в римската кухня, използвана за подсоляване и овкусяване. С ликвамен древните са подправяли дори дините и пъпешите, както и десертите.

Римляните са комбинирали месо и зеленчуци почти както го правим и днес. Петър Стефанов например често приготвя рецепта, при която месото се овалва в лозови листа, подобно на днешните сърмички, но вместо ориз в плънката е имало микс от ядки. Лещата, комбинирана с булгур и праз също е била част от менюто. Понякога в нея са прибавяли джанки и кисели горски плодове. Разядките от маслини, ряпа, моркови, пъщернак и сирене, гарнирани с плодови и винени сосове също са присъствали на трапезата на простосмъртните поданици на Римската империя.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама