Летните дъждове и градушки са нанесли загуби по реколтата в цялата страна

19:00, 05 сеп 18 25 2271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Засушаването през пролетта и поройните дъждове и градушки през лятото нанесоха поражения на селскостопанската продукция в страната. Реколтата от домати в Пловдивско е почти съсипана. Две седмици по-рано започна гроздоберът в района на Сандански. А в Русенско само 80% от слънчогледовите насаждения са узрели, посочва БНТ.

Иван Караиванов отглежда 4000 дка слънчоглед на територията на Ветовска община. Докато преди години добивът е бил между 350 и 400 кг на декар, сега той ще е едва 250 кг. Посевите са покълнали на два етапа и това изправя фермера пред дилемата дали да жъне сега или да отложи за по-късно.

От бранша все пак смятат, че производителите на олио не трябва да повишават цената му, защото реколтата от слънчоглед, макар и ниска, ще е достатъчна, за да задоволи българския пазар.

Във всеки втори двор в пловдивското село Куртово Конаре се отглеждат зеленчуци. Стопаните се оплакват, че от няколко години розовите домати са нападнати от молеца "тута", заради който реколтата сега е почти съсипана.

В село Враня, край Сандански, масово берат ранните винени сортове. Други години гроздоберът тук е започвал около 15 септември. Стопаните, които са пръскали насажденията редовно с препарати през лятото, са успели да запазят лозята си.

Реколтата от широка мелнишка обикновено се прибира около 10 октомври. Сега беритбата на този сорт ще започне след 20-и септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама