Продават на търг картини от известни художници, колекционирани от милиардер в САЩ

21:00, 05 сеп 18 / Любопитно 25 1216 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 90 произведения на изкуството от известни художници, сред които Едуард Хопър и Джаксън Полък, от колекцията на милиардера Барни Ебсуърт ще бъдат изложени на търг в Ню Йорк през ноември, оповести аукционна къща "Кристис", цитирана от Франс прес. Творбите са на обща стойност 350 милиона долара.

През последните няколко години "Кристис" организира няколко впечатляващи търга - колекцията на Пеги и Дейвид Рокфелер беше продадена за 835 милиона долара през 2018 г., а тази на Ив Сен Лоран и Пиер Берже - за 484 милиона долара през 2009 г.

Миналата година тръжната къща постави нов рекорд, след като картината "Спасителят на света" от Леонардо Да Винчи бе продадена за 450 милиона долара в Ню Йорк, припомня БТА.

Колекцията на Ебсуърт, представена като най-значимата с американски творби от 20-и век, включва картини от Франц Клайн, Джорджия О'Кийф и Вилем де Кунинг.

Оценена на 70 милиона долара, картината с маслени бои "Chop Suey", нарисувана от Едуард Хопър през 1929 г., ще е сред най-интересните лотове на търга. През 2012 г. тя беше представена в рамките на ретроспектива на творчеството на Хопър в Париж и стана причина да бъде подобрен рекордът за посещаемост в Гран пале.

Шедьовърът на абстрактния експресионизъм "Жена като пейзаж", нарисувана през 1955 г. от Вилем де Кунинг, е оценена на 60 милиона долара, докато за "Композиция с червени линии", нарисувана през 1950 г. от Джаксън Полък, се очаква да бъдат платени 50 милиона долара.

Американският колекционер на произведения на изкуството Барни Ебсуърт почина на 83-годишна възраст през април. Той натрупа богатството си в сектора на транспорта.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама