Роботи ще помагат в обучението на ученици от бургаска гимназия

18:45, 06 сеп 18 / Любопитно 25 1771 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хуманоиден робот ще подпомага обучителния процес на учениците на новата IT гимназия. Той е закупен специално за нуждите на модерната Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, която след няколко дни ще отвори врати в Бургас.

Идеята за закупуването на робота е на кмета на Бургас Димитър Николов, а целта е хуманоидът да се обучава заедно с учениците на високотехнологичното училище и да развива своите функционалности благодарение на тях. В часовете по практика младите програмисти ще разработват иновативен софтуер, който ще обогатява възможностите и ще направлява действията на робота.

"Оборудването по роботика и програмните продукти, с които ще се обучават учениците в новото училище, са избрани и реализирани със съдействието на най-добрите технологични фирми в страната, които са партньори на гимназията", заяви кметът Димитър Николов.

С това Гимназията по програмиране в Бургас се нарежда сред първите учебни заведения, които внедряват в обучителния процес собствен хуманоиден робот.

Платформата му е програмируема и дава многофункционални възможности за приложение, което ще бъде изключително полезно в часовете на учениците по компютърно програмиране, роботика и изкуствен интелект в новата гимназия.

Роботът е модел "Пепър" /от англ. ез.: Pepper/ и е продукт на SoftBank Robotics. Хуманоидът е висок 120 см., тежи 28 кг. и  може да бъде програмиран да говори на 15 различни езика, включително и на български. Това е първият робот, който разпознава човешки емоции и адаптира поведението си спрямо човека. Той говори, слуша, жестикулира, движи ръцете и тялото си.

Взаимодействието му е интуитивно чрез вградения изкуствен интелект в него. Има тъчскрийн, който подобрява комуникацията и чрез визуална информация. Хуманоидът е свързан с различни облачни услуги, бази от данни и обекти с Bluetooth, Ethernet и Wi-Fi, чрез които може да предостави информация в реално време.

Освен Pepper учениците на модерната гимназия ще се обучават в специалната лаборатория по роботика и с още един тип роботи - модел Dobot Robot, които представляват прецизни и интелигентни индустриални тренировъчни роботи. Тази технология е най-добрата за обучение на гимназисти в света за 2018 г. и съдържа роботизирани компоненти, които могат да бъдат програмирани да изпълняват както самостоятелни действия, така и серия от каскадни действия в поточна линия за изработването даден продукт.

Тези роботи могат да отпечатват различни 3D изображения, да рисуват големи графични обекти, да се движат, въртят и преместват предмети. Програмирането им ще се извършва чрез комбинация от два основни програмни езика - Python и JavaScript, с който децата ще започнат обучението си по роботика. Това ще подготви гимназистите за управление и програмиране на промишлени и производствени роботи, които навлизат все по-широко в индустрията.

Лабораторията ще бъде разширявана с времето със закупуване на нови роботизирани компоненти и сътрудничество от международни университети за обогатяване на учебната програма по роботика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама