Режисьорът Дейвид Кроненбърг получи почетна награда на фестивала във Венеция

19:20, 07 сеп 18 / Любопитно 25 1086 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Канадският режисьор Дейвид Кроненбърг получи награда за цялостни постижения на кинофестивала във Венеция, съобщи Reuters, цитирана от БТА.

Гийермо дел Торо, председателят на журито в основната конкурсна програма, връчи специалната награда "Златен лъв" на своя колега.

"И двамата сме огромни чудовища, той и аз", каза Кроненбърг на Дел Торо, приемайки наградата. "Може да сте чували, че и двамата обичаме чудовища, но ние самите сме колоси на киното и изкуството", добави още режисьора.

Филмите "Скенери" и "Мухата" на Дейвид Кроненбърг са признати за класики на жанра хорър. 75-годишният канадски режисьор е създал над 50 продукции, сред които "Тъмно минало", "Източни обещания", "Мъртвата зона". Напоследък той засне филми, посветени на пороците на съвременното общество, като "Космополис" и "Карта към звездите", с който Джулиан Мур спечели наградата за най-добра актриса в Кан.

Дейвид Кроненбърг изглеждаше много щастлив от наградата, чиято статуетка изобразява крилат лъв - символа на Венеция.

"Това същество, този лъв, златен и с красиви крила, също е чудовище . . . Той е свиреп, силен и въпреки това може да лети, да се издига на крилата си до най-далечните кътчета на земята. За мен това е изображение на колоса на изкуството и на истината, нещо което сега ни е необходимо повече от всякога", каза Дейвид Кроненбърг.

"Да живее колосът на изкуството и нека той да възтържествува над многото си врагове!", завърши речта си канадският режисьор.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама