Звезден рожденик: Брайън Сингър

09:20, 17 сеп 18 / Любопитно 25 1045 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува режисьорът Брайън Сингър и навършва 53 години!

Брайън Джей Сингър е американски режисьор, сценарист и продуцент. Носител на три награди „Сатурн“ и номиниран за награди „БАФТА“, „Сезар“, две награди „Хюго“ и четири награди „Еми“.

Известни филми режисирани от него са „Обичайните заподозрени“, „Х-Мен“, „Х-Мен 2“, „Супермен се завръща“, „Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще“ и други.

Брайън Сингър роден на 17 септември 1965 г. в Ню Йорк. Осиновен от семейството на Грейс Сингър, екоактивистка и Норбърт Сингър, изпълнителен директор. Отгледан е и израснал в еврейско домакинство в Уест Уиндзър, Ню Джърси. След завършване на гимназия учи филмова режисура в Ню Йорк и Лос Анджелис. Сингър е евреин, бисексуален, и споделя в много интервюта, че израстването му сред малцинства силно е повлияло върху филмите му. Брайън Сингър страда от дислексия, но успява да чете кратки текстове.

След завършване на образованието си, Сингър снима краткометражен филм Lion's Den, в който участва и приятелят му от детинство Итън Хоук. През 1993 г. печели с филма си Public Access голямата награда на фестивала Сънданс. Заедно със своят приятел от гимназията Кристофър Маккуори (автор на сценария и на Public Access) започват да обсъждат идеята за „Обичайните заподозрени“. Филмът печели през 1995 г. куп награди, сред които Оскар за най-добра мъжка роля и оригинален сценарий, както и за най-добър филм на Британската Академия за Филмово и Телевизионно изкуство (БАФТА).

През 1998 г. режисира „Способен ученик“ по едноименната новела на Стивън Кинг, с който окончателно излиза от независимото кино и влиза в света на холивудските суперпродукции. Следващите му филми „Х-Мен“ (2000) и „Х-Мен 2“ (2003), базирани на известни комикси (на които той обаче не е фен) са точно такива. Дългоочакваният „Супермен се завръща“ през 2006 продължава научнофантастичната поредица на Сингър.

Междувременно основава и собствена филмова компания Bad Hat Harry Productions, с която реализира главно телевизионни проекти, сред които касовият сериал „Д-р Хаус“, където е изпълнителен продуцент и се появява в един епизод като гостуващ актьор.

През 2008 г. се завръща на режисьорския стол за снимките на нова мегапродукция – „Операция Валкирия“ с участието на Том Круз.

От 2014 г. Сингър има връзка с актрисата Мишел Клуни, с която имат син, роден през 2015 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама