IQ тестовете не отразяват интелигентността

18:00, 23 сеп 18 / Любопитно 25 1428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Коефициентът на интелигентност, който според мнозина отразява реалните ни умствени способности, все по-често се отхвърля от научните изследвания.

За да се "измери" човешката интелигентност - ако това изобщо е възможно - са нужни поне три различни теста, твърдят авторите на едно от тях.

За различните мисловни процеси отговарят различни системи в мозъка - за да се определи "общата интелигентност" на един човек, трябва да се направят отделни тестове за краткосрочна памет, способности за съждение и вербални способности, смятат те.

Изследването, публикувано в научното списание Neuron, се базира на резултати от онлайн тест за интелигентност, провеждан от преди 2 години от New Scientist и Daily Telegraph и направен от над 110 000 души. той е включвал и допълнителна информация за начина на живот и социалната среда на участниците.

Учените сканирали мозъка на 16 доброволци, докато те правели теста, и потвърдили, че за трите типа способности - краткосрочна памет, разсъждение и вербални умения, отговарят и различни системи в мозъка.

"Когато става дума за най-сложния познат обект, човешкия мозък, идеята, че може да има само един измерител на интелигентността, нямаше как да е вярна", казва един от авторите, д-р Роджър Хайфийлд.

Специалистите установяват и няколко интересни зависимости: хората, играещи редовно компютърни игри, показват по-добри способности за логично разсъждение и по-добра краткосрочна памет, а пушачите и хората, страдащи от силна тревожност имат по-ниски резултати на теста за краткосрочна памет, пише obekti.bg

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама