"Персона" на режисьорa Ингмар Бергман излиза за първи път на български

20:15, 10 окт 18 / Любопитно 25 1187 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Четири шедьовъра на гениалния режисьор Ингмар Бергман "слизат" от големия екран на страниците на великолепен том в чест на стогодишнината от рождението му. Книгата с твърди корици събира шедьоврите "Сцени от един семеен живот", "Сарабанда", "Есенна соната" и "Персона", съобщават издателите от "Лист".

Първите три заглавия са преведени от Васа Ганчева и освен от филмите на Бергман са познати добре у нас и от сценичните им реализации в българските театри. Четвъртата - "Персона", излиза за пръв път на български език в това издание, в превод на Меглена Боденска.

Тази творба, появила се първо на екрана през 1966 г., а след това издадена и като киноповест, изследва неудобни за времето си теми като лудостта, еднополовия секс, изневярата. Според познавачите на Бергмановото творчество именно в "Персона" тези проблеми намират най-сериозното си тълкуване.

Сборникът излиза със съдействието на фондацията "Васа Ганчева". Оформлението му е дело на художника Костадин Кокаланов.

Роденият на 14 юли 1918 г. в Упсала режисьор е син на пастор, получава строго и религиозно образование и размислите за религията, вярата и човека са неизменна тема в произведенията му. Пътят му в седмото изкуство започва още като дете. За една Коледа му подарили прожекционен апарат - "латерна магика", и това предопределило пътя му. В годините, когато различни жени идват и си отиват от живота му, именно камерата остава неговата постоянна спътница.

Бергман е режисьор, сценарист и продуцент на повече 60 филма, сред които са шедьоврите "Есенна соната", "Сарабанда", "Шепот и викове", "Сцени от един семеен живот", "Фани и Александър", "Поляната с дивите ягоди". Тези творби налагат нов кинематографичен език и неслучайно най-големите му поклонници са хората от киното.

През 1997 г. - на 50-ия Международен филмов фестивал в Кан, Бергман е обявен за най-добрия режисьор на всички времена. От негово име наградата "Палма на палмите" взима дъщеря му Лин. И днес Бергман е вдъхновение за много режисьори, образите във филмите и пиесите му са толкова характерни, че името му се използва като нарицателно - "бергманов", отбелязват от екипа.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама