Как да отправите критика към колега

18:20, 29 окт 18 / Любопитно 25 1083 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Работните взаимоотношения никак не са лесни. Без значение дали сте колеги или шеф и подчинени, даването и приемането на критика е може би най-трудното нещо в работната среда.

 

Въпреки че критикуването обикновено се приема за негативно, проучване на Канадския институт за здравна информация, проведено през 2005 година показва, че работници в болница, които повдигали въпроси за различни проблеми директно помежду си, били много по-доволни, отдадени и ефективни в работата си, пише oureverydaylife.com.

 

Критикуването на колегите по положителен начин действително може да укрепи връзката ви и да подобри съвместната ви работа, както и да увеличи удовлетвореността ви.

 

Как да критикувате колега по правилния начин, ако това се налага?

 

Постоянното критикуване не изгражда доверие

 

Ако се налага да критикувате някой колега, внимавайте да не го обидите. Направете го по подобаващ и щадящ начин, така че да не накърните достойнството на човека. Имайте предвид, че грубото и постоянно критикуване не води до нищо градивно.

 

Практикувайте критика тип "сандвич"

 

Представете си, че критиката ви е поставена между две питки на сандвич, казано образно. Нека питките да са изтъкани от позитивни похвали, заради които колегата ви заслужава адмирации. Започнете с изтъкване на негови качества, продължете с критиката и завършете отново с нещо положително към него. Поднесена по този начин критиката е истински градивна.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама