Николай Василев: Гражданската отговорност ще стане 1000 лв. без таван на обезщетенията

18:40, 05 ное 18 25 1064 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият министър икономиката и вицепремиер Николай Василев заяви в предаването „Лице в лице”, че подкрепя въвеждането на таван от 20 000 лв. обезщетение за близките на починал при катастрофа. Той поясни, че става въпрос за по-малката част от цялостното обезщетение, което се разделя на материални и нематериални щети.

„Ако са верни цифрите, които видях в медиите, че в ЕС таваните обикновено са между 5000 и 25 000 евро, България не може да очаква да има по-голяма цена на Гражданската отговорност и по-големи обезщетения от Западна Европа. От информацията, която имам, по-скоро подкрепям варианта на Менда Стоянова. След тази обществена дискусия може да бъдат променени цифрите, но да се остави без таван означава да се приготвим  „Гражданската отговорност” да бъде 1000 лв.”, заяви икономистът.

Василев определи Бюджет 2019 като „бюджет на голямото раздаване и никакви реформи”. Той посочи, че даването на пари в определена сфера не е реформа.

„Всяка година бюджетът расте при намаляващо население обаче го наричаме все по-лош и постен. Бюджет 2019 си е направо тлъста лазаня, защото вдига разходите с 5 млд. лв., което май никога не е било. Това е един много щедър бюджет, не е изненада, че ще се хареса на синдикатите, защото всичко се увеличава – заплати, пенсии, разходи във всички пера”, коментира Василев.

Бившият вицепремиер заяви, че държавата е в добро бюджетно състояние, но се очертава инфлация.

„Няма реформи – няма лошо да се вдига заплатата на държавните служители, но не трябва да забравяме, че през последните години техния брой постоянно се увеличава. Когато аз бях министър намалихме държавната администрация със 17 хил. души – сега сигурно са назначени 20 хил. души”, посочи Василев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама