Кметовете няма да протестират засега, Борисов се среща с тях в понеделник

11:45, 09 ное 18 25 1616 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Протестът на кметовете, обявен за събота, 10 ноември, се отменя, след като премиерът Бойко Борисов насрочи среща за понеделник с представители на сдружението. Това съобщи кмета на Калофер Румен Стоянов, който е и председател на националното сдружението на кметове на кметства.

Управниците на по-малки населени места настояват всяко кметство да има гарантиран бюджет, а със закон държавата да задължи кметовете на общини да превеждат в пълен размер средствата. Другото искане, което ще бъде обсъдено е да бъде върнат прага за пряк избор на кметове от 350 на 100 души по постоянен адрес.

"Затова искаме и този закон, за да има някаква стабилност и коректност, че тези средства, които държавата ги дава на общините, стигат до най-малките населени места по предназначение, защото на този етап средствата заминават там, където кметове решат, големите кметове, и за малките населени места чухте примери от колеги може да няма нито една стотинка, това няма никакво значение", отбеляза Стоянов.

Утрешният протест беше обявен след месец отсрочка проблемът да бъде решен. Заявка за участие дадоха над 150 кметове на села и малки градове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама