Колко дълго може да стои храната на пода, преди да я изядем?

15:40, 26 ное 18 / Любопитно 25 1126 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всички сме изпадали в ситуация, в която докато подготвяме нещо за хапване (или докато ядем), внезапно го изпускаме на пода. Обикновено вдигаме храната мигновено и прилагайки разпространената максима "ако е стояло само пет секунди на пода, не е проблем", я изяждаме, без да се замислим.

Според Men's Health обаче, т.нар. правило на петте секунди е напълно грешно.

За да се разбере истината, са направени многобройни проучвания. Накрая се стига до заключението, че каквато и част от храната да е била на пода, било то и само за пет или по-малко секунди, тя вече си е лепнала значително количество бактерии. И то без значение какъв е видът на храната, каква е повърхността, на която е паднала, и колко чисто/мръсно е тя.

А теориите за това как се е появило правилото на петте секунди са много. Най-популярната е още от времето на монголския завоевател Чингис хан. За него се твърди, че е имал "правилото на хана".

То се изразявало в това, че позволявал храната да падне на пода, след това просто я оставял там, докато някой друг я изяде. Храната престоявала така от няколко часа до няколко дни.

Според Чингис хан всяка храна, приготвена за него, би била достатъчно добра, за да бъде изядена от друг човек, дори и да е събирала прах на земята в продължение на часове или дни.

За наша радост и успокоение, ние не сме поданици на Чингис хан. Няма и нужда да следваме правилата му. Така че когато ни се случи да изпуснем храна, трябва да я изхвърлим на мига, защото тези няколко секунди на пода са достатъчни, за да се прехвърлят стотици бактерии върху нея.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама