Колко калории горим по време на сън?

16:00, 22 дек 18 / Любопитно 25 7807 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тялото ви гори калории, докато спите. Изследвания показват, че мозъкът ви гори около 20 % от изразходваните калории през деня и продължава да го прави, дори докато спите.

„Горенето на калории по време на сън е повече от необходимо, защото сънят не е пасивно състояние. Няма магическо число, което да показва точно колко калории изразходвате по време на сън. Но тяхната бройка варира в зависимост от фазите на съня“, твърди д-р Мери Елън Уелс, директор на невродиагностичния център за сънни изследвания към медицинското училище UNC. Според експертите има формула, която ще ви помогне да изчислите разхода на калории, докато почивате нощем в леглото.

За целта трябва да знаете колко гори тялото ви по време на почивка (метаболитния ви индекс). Това пък се определя от възрастта, височината и теглото ви. Средно този индекс е около 45 калории на час.

По време на сън тялото ви функционира на 95 % от това, което прави по време на почивка. Така че, в зависимост от часовете сън и метаболитния ви индекс можете да вземете 95 % от това изчисление и грубо ще получите количеството изгорени калории. Ако искате да увеличите разхода на калории посред нощ, намалете температурата в стаята, в която спите. По-ниската температура ще накара тялото да се потруди да произвежда повече топлина, което означава и по-голям брой изгорени калории.

Според специалистите най-добре е да поддържате температура около 15 градуса. Набавяйте си достатъчно сън, в противен случай сте застрашени от затлъстяване, показват предишни и настоящи проучвания. Когато тялото е уморено, метаболизмът му е забавен и мозъкът изпраща сигнали да поемате повече от необходимата храна, която после се сортира като мазнина.

Изводът: дръжте стаята си тъмна, хладна и спете между 7-9 часа на нощ и ще можете да горите по няколкостотин калории през нощта. И все пак това не е достатъчно да ви държи във форма, така че не захвърляйте картата си за фитнеса, пише Tialoto.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама