Всекидневието през 2019-а - все по-технологично

08:00, 31 дек 18 / Любопитно 25 1819 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За 2019 г. се очаква правителства и технологични компании да работят по по-нататъшното развитие и утвърждаване на технологичните нововъведения на 21 век, които ще променят всеки аспект от всекидневието, пише БТА.


Изкуствен интелект

Всички говорят за изкуствения интелект. Германското правителство одобри стратегия и инвестиции за милиарди евро в сектора, макар точната дефиниция да е донякъде неясна. Напоследък понятието "изкуствен интелект" се отнася най-вече до обучението на машините - софтуер, който може да разпознава схеми в данните и да извлича заключения от тях.

Изкуственият интелект се използва, например, за подобряване на снимки, за фино настройване на резултатите от онлайн търсене и да се предлагат стоки за евентуални покупки от онлайн магазини. Гласовото разпознаване е пример за сложен изкуствен интелект, тъй като софтуерът трябва да може да анализира звука, структурата на изреченията и контекста.

Самоуправляващи се коли

Транспортният сектор е изправен пред големи промени с развитието на самоуправляващите се автомобили. Waymo, подразделение на Google е първата компания, която предлага самоуправляващи се таксита, макар първоначално само за предградие на Финикс, Аризона.

Вече се присъединяват и други компании - автомобилостроители, производители на автомобилни части, фирми за споделени превози като Uber и други по-слабо известни стартъп компании. 2019-а може да е годината, през която ефективността на технологиите и решенията им ще бъде изпробвана в реалния живот.

Мобилни/безналични плащания

2019-а ще покаже дали Google Pay и Apple Pay могат да увеличат популярността на технологията, която позволява при транзакции да се използват смартфони вместо банкови карти, както и дали двамата най-големи играчи на пазара на смартфони могат да убедят по-голямата част от банковия сектор да използва техните системи за безналични плащания вместо да разработва собствени.

Дигитални помощници

Google и Amazon са се насочили към включване на тези говорещи помощници във възможно най-много устройства. Amazon предлага в САЩ дори микровълнови печки, в които е вградена технологията. Разработени са модули, които дават възможност дигиталните помощници да бъдат вграждани във всевъзможни уреди. Целта все повече е дигиталните помощници да придружават хората във всекидневието им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама